De la începutul invaziei ruse, Ucraina cere Vestului arme mai multe și mai puternice. O serie de state NATO au răspuns afirmativ, semn că Occidentul nu pare să se fi speriat de declarațiile războinice ale Rusiei. Într-o declarație declarație istorică și cu o majoritatea covârșitoare, parlamentarii germani au hotărât să trimită armament greu Kievului. Și alte teritorii au schimbat tactica, decizând să trimită pentru prima dată ucrainenilor nu doar arme de apărare, ci și de atac. În ceea ce ne privește, pentru a dona armament, România trebuie să schimbe legea.

Lista armelor trimise de statele NATO Ucrainei

40 de state aliate, printre care și România, și-au luat angajamentul să trimită și mai mult ajutor militar și umanitar Ucrainei.

„Nu sunt specialist nici în armament greu, nici uşor. Dar cred că România trebuie să fie pregătită legal şi cu o decizie politică pentru a trimite, dacă se va lua această decizie. Părerea mea, România este pregătită în orice moment”, a declarat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Întâi de toate, trebuie schimbată legea. În prezent, proiectul prin care structurilor militare le este permis să trimită arme în Ucraina este în dezbatere.

„Trebuie să sancționăm mai dur Rusia și să susținem Ucraina, chiar și cu arme. De asemenea, trebuie să ne gândim la următorul pas pentru a reconstrui Ucraina”, a spus Florin Cîțu, președintele Senatului.

SUA, principalul furnizor

Statele Unite ale Americii (SUA) sunt principalii furnizori de armament către Ucraina. Cea mai recentă tranșă de ajutor militar valorează 800 de milioane de dolari și numără, printre altele:


  • 11 elicoptere

  • 200 de transportatoare blindate

  • 100 de Humvee-uri

  • 300 de drone Switchblade

  • 90 de piese de artilerie

Țări care au ajutat Ucraina cu arme

Cehia a fost prima țară din NATO care a oferit nu doar armament defensiv, ci a trimis și tancuri Ucrainei, alături de sisteme de artilerie și mașini de luptă pentru infanterie. Și Olanda s-a alăturat, trimițând deja blindate, iar Slovacia sisteme de apărare antiaeriană S-300.

Din Germania ar putea ajunge cel puțin 50 de sisteme antiaeriene mobile Ghepard, căci Parlamentul a dat recent undă verde livrării de armament greu către țara atacată de forțele moscovite.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

De asemenea, după victoria în alegeri, președintele francez Emmanuel Macron a transmis că va livra piese de artilerie modernă. Canada și Australia au sprijinit armata ucraineană îndeosebi cu obuziere remorcate M777, în timp ce Turcia speră într-o întâlnire față în față între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a încheia pe cale diplomatică acest conflict.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Mai 2022 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.