Statele Unite au declarat vineri că refuză să se raporteze la Vladimir Putin "ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat" după invazia în Ucraina, comentând astfel invitaţia adresată preşedintelui rus la summitul G20 programat să aibă loc în noiembrie, la care a fost invitat şi omologul ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP.

SUA nu vrea ca Putin să fie prezent la G20

"Statele Unite continuă să creadă că nu putem să ne preface că nu s-a întâmplat nimic în ceea ce priveşte participarea Rusiei la comunitatea internaţională sau la instituţiile internaţionale", a declarat reporterilor adjuncta purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Jalina Porter. Ea nu a precizat însă dacă Washingtonul va refuza să participate la summit ca urmare a invitării preşedintelui Rusiei.

Indonezia a anunţat vineri că l-a invitat la summitul G20 din noiembrie pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi a confirmat că invitaţia a fost adresată şi preşedintelui Vladimir Putin.

Preşedintele american Joe Biden "şi-a exprimat public opoziţia faţă de prezenţa preşedintelui Putin la G20", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, salutând invitarea preşedintelui ucrainean.

Jen Psaki a adăugat că Statele Unite sunt în contact cu autorităţile indoneziene şi a spus că invitaţia adresată Rusiei datează dinaintea invaziei ruse, declanşate pe 24 februarie.

Indonezia, care deţine anul acesta preşedinţia G20, a fost supusă unei puternice presiuni din partea Occidentului, în frunte cu Statele Unite, pentru a exclude Rusia de la summit după invadarea Ucrainei. Jakarta a rezistat însă presiunilor, argumentând că poziţia sa de gazdă îi cere să rămână imparţială, iar preşedintele Joko Widodo a sugerat că invitarea preşedintelui ucrainean trebuie percepută ca un compromis. AGERPRES


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Aprilie 2022 - 08 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.