Mai mulți politicieni din coaliția guvernamentală de la Berlin și-au exprimat miercuri iritarea față de refuzul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a accepta vizita șefului de stat german, Frank-Walter Sterinmeier. Cel din urmă intenţiona să se deplaseze miercuri la Kiev împreună cu preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei. Partea ucraineană a indicat că l-ar prefera ca oaspete pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Refuzul lui Volodimir Zelenski de a-l primi pe președintele Germaniei a provocat iritare la Berlin

Incidentul a avut loc în contextul tensiunilor dintre Berlin şi Kiev în privinţa ajutorului pentru Ucraina în războiul cu Rusia. Chiar din primele săptămâni ale invaziei ruse ucrainenii au criticat Germania pentru atitudinea prea îngăduitoare faţă de Moscova, pentru ezitarea în privinţa livrărilor de armament şi pentru reticenţa de a accepta un embargou asupra exporturilor de combustibili fosili din Rusia.

Refuzul președintelui ucrainean de a-l invita pe Steinmeier „este mai mult decât supărător”, e de părere Nils Schmid, expert în politică externă al Partidului Social Democrat (SPD), formaţiunea cancelarului Scholz.

„Suntem ţări aliate şi ar fi fost un semn bun dacă Steinmeier ar fi mers la Kiev împreună cu alţi şefi de stat”, a declarat el postului de radio Deutschalndfunk, apreciind că decizia Ucrainei este „complet de neînţeles” pentru mulţi germani.

Wolfgang Kubicki, numărul 2 în Partidul Liber Democrat (FDP) din coaliţia guvernamentală tripartită, a declarat că episodul ar putea afecta şi decizia lui Scholz de a face o vizită la Kiev.

„Nu îmi pot imagina că un cancelar al unui guvern din care face parte şi FDP ar merge într-o ţară care l-a declarat indezirabil pe şeful statului nostru”, a spus el.

Detalii despre vizita lui Scholz în Ucraina

Scolz era așteptat în Ucraina pentru „decizii practice” privind livrarea de armament greu, care să permită țării atacate să reziste în fața armatei ruse, a transmis miercuri un consilier al lui Volodimir Zelenski.

Oleksii Arestovici a menționat că destinul orașului Mariupol și al populației din estul teritoriului „depinde de armele germane pe care le putem obține”, dar care nu au sosit. Oficialul de la Kiev a subliniat că Berlinul și-a schimbat poziția, de la refuzul inițial la dialog privind furnizarea de armament greu.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

Germania a trimis deja Ucrainei arme defensive, dar Scholz este presat de câteva zile, inclusiv în cadrul majorității guvernamentale, de către miniștrii ecologiști de la Externe și Mediu, să aprobe livrarea de armament, îndeosebi de blindate.

De ce a refuzat Zelenski să-l primească pe Steinmeier în Ucraina

Potrivit cotidianului german Bild, președintele ucrainean a respins planurile lui Steinmeier din cauza relaţiilor apropiate ale acestuia cu Rusia din ultimii ani şi a sprijinului acestuia pentru gazoductul Nord Stream 2, care ar fi trebuit să dubleze capacitatea de export a gazelor ruseşti către Germania, dar a fost între timp suspendat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.