Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a acuzat luni Rusia că "provoacă foamete în lume" prin războiul pe care îl duce în Ucraina, distrugând stocuri de grâu şi împiedicând exportarea acestuia, în special în Africa, relatează AFP.

Şeful diplomaţiei europene, despre războiul din Ucraina

"Ruşii atribuie sancţiunilor (impuse de Occident) responsabilitatea pentru penuria de alimente şi preţurilor în creştere, în timp ce nu sancţiunile sunt problema", a declarat Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă în finalul unei reuniuni cu miniştri de externe ai blocului comunitar la Luxemburg.

"Rusia seamănă bombe pe câmpurile din Ucraina, navele de război ruseşti blochează zeci de vase încărcate cu grâu", a spus în continuare Borrell.

"Ei (ruşii) provoacă penuria. Ei bombardează oraşele ucrainene şi provoacă foamete în lume", a insistat şeful diplomaţiei UE.

"Aşadar, nu mai daţi vina pe sancţiuni. Armata rusă este cea care provoacă penuria de alimente. Iar Africa reprezintă o sursă de îngrijorare majoră pentru că este expusă în special crizei alimentare care va să vină", a afirmat Borrell.

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie (FAO) a declarat vineri că preţurile la alimente pe plan mondial au atins în martie "cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată", războiul din Ucraina făcând să planeze riscul unei crize mondiale.

Rusia şi Ucraina sunt primul şi respectiv al cincilea exportator mondial de grâu, ele singure reprezentând 30% din aprovizionarea la nivel mondial.

De la invazia rusă în 24 februarie, tone de cereale au rămas pe cheiurile unor porturi ucrainene precum Mariupol, oraş bombardat şi asediat de armata rusă pentru poziţia sa strategică.

Există preocupări în Orientul Mijlociu şi în Africa în legătură cu faptul că penuria de cereale ar putea provoca revolte ale foametei. Egipt, Turcia, Bangladesh sau Nigeria, ţări cu populaţie mare, sunt principalii importatori de cereale din Rusia şi Ucraina, notează AFP. AGERPRES

Citeste si:
Ucraina a aderat la Centrul Cooperativ de Excelenţă al Apărării...
Ucraina a aderat la Centrul...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.