Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, la Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei.

În pofida numeroaselor sancțiuni impuse Rusiei, totuși liderii celor 27 de țări din UE sunt divizați în privința celor mai drastice măsuri: stoparea achiziției de petrol şi gaz din aceasta țară, scrie Agerpres.

''Am impus sancţiuni grele contra Rusiei şi suntem pe cale de a pregăti al şaselea val'' de astfel de măsuri, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul vizitei recente efectuate la Kiev alături de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Volodimir Zelenski cere constant tuturor interlocutorilor săi europeni să ''adopte sancţiuni puternice''.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, solicită oprirea achiziţiilor de petrol şi gaz din Rusia şi furnizarea de armament greu pentru forţele ucrainene pentru a rezista ofensivei ruse anunţate în regiunea Donbas (est). Josep Borrell şi-a anunţat intenţia de a lansa luni discuţii asupra unui embargou petrolier, ''dar o propunere oficială nu se află pe masă'', a recunoscut vineri un înalt funcţionar european.

''Pentru adoptarea sancţiunilor este necesară unanimitatea. Or, se văd bine dependenţele de Rusia în mai multe state membre'', a subliniat el. Germania, Italia, Austria şi Ungaria sunt dependente în mare măsură de gazul rusesc. ''Nu va fi prezentat ceva ce nu va trece. Propunerile trebuie să fie făcute la momentul oportun(...) Sancţiunile sunt importante, dar ele nu rezolvă problema în Donbas. Bătălia din Donbas va fi decisivă pentru rezultatul războiului”, a explicat el.

De la începutul războiului din Ucraina, Rusia a strâns 27,3 miliarde de dolari ca urmare a achiziţionării de petrol, gaz şi cărbune ruseşti de către UE, potrivit directoarei Institutului Austriac pentru Europa şi Politica de Securitate (AIES), Velina Ceakarova.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.