Cetăţenii francezi din unele teritorii de peste mări din Americi şi Pacificul de Sud se îndreptau sâmbătă spre urne pentru a-şi alege următorul preşedinte, cu o zi mai devreme decât cei de pe continent, informează DPA.

Francezii își aleg viitorul președinte

Principalul contracandidat al preşedintelui în exerciţiu Emmanuel Macron este Marine Le Pen, de extremă dreapta. Sondajele îl arată pe Macron în frunte, deşi Le Pen a redus diferenţa.

Franţa este a şaptea cea mai mare economie din lume şi unul dintre principalii promotori ai politicii din Uniunea Europeană. O victorie a lui Le Pen, o eurosceptică vocală care este în favoarea unor politici dure împotriva imigraţiei, ar putea bulversa politica europeană, comentează DPA.

Următorul scrutin va fi pe 24 aprilie

Nu se aşteaptă ca preşedinţia să fie decisă în acest weekend. Dacă, aşa cum este aproape sigur, niciunul dintre cei 12 candidaţi nu va obţine o majoritate absolută, atunci cei doi candidaţi care obţin cele mai multe voturi se vor confrunta în al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie.

Politicianul de stânga Jean-Luc Melenchon are, de asemenea, o şansă de a ajunge în turul doi, după ce a înregistrat recent procente considerabile în sondaje şi se află pe locul al treilea - deşi încă la câteva puncte procentuale în spatele lui Macron şi Le Pen.

În Franţa continentală, secţiile de votare se deschid duminică la ora 8.00 (06.00 GMT). Primele proiecţii sunt aşteptate imediat după închiderea ultimelor urne, la ora 20.00, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Aprilie 2022 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.