Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat marţi că descoperirea cadavrelor în oraşul ucrainean Bucea este o provocare menită să submineze negocierile ruso-ucrainene aflate în curs de desfăşurare, informează AFP.

"Întrebarea care se pune este: la ce foloseşte această provocare deschisă şi mincinoasă (...) Suntem înclinaţi să credem că serveşte pentru a găsi un pretext care să submineze negocierile", a spus ministrul Serghei Lavrov într-o intervenţie video difuzată de televiziunea rusă, potrivit Agerpres.

Negocierile continuă între Ucraina şi Rusia

Săptămâna trecută, după o întâlnire la Istanbul, Moscova a anunţat că îşi va reduce drastic activităţile militare în nordul Ucrainei. La rândul său, Kievul a înaintat Moscovei propuneri care cer un acord internaţional prin care să se stabilească ţări care să îi garanteze securitatea. În schimb, Ucraina ar accepta un statut de neutralitate, "non-nuclear", ar renunţa la aderarea la NATO şi la a permite stabilirea de baze militare străine pe teritoriul său. Conform acestor propuneri, Moscova ar trebui să nu se opună aderării Ucrainei la UE.

Deocamdată, Kremlinul nu a răspuns oficial acestor propuneri, iar discuţiile continuă prin videoconferinţă. Potrivit şefului diplomaţiei ruse, situaţia din Bucea vizează "deturnarea atenţiei de la procesul de negociere, distragerea atenţiei de la faptul că partea ucraineană, după Istanbul, a început să dea înapoi, a încercat să vină cu noi condiţii".

Lavrov susține că Rusia va continua negocierile

Cu toate acestea, Serghei Lavrov a dat asigurat că Rusia este "pregătită" să continue negocierile. Aceste acuzaţii vin pe fondul indignării internaţionale după descoperirea a numeroase cadavre în Bucea în urma retragerii armatei ruse. Kiev a denunţat un masacru, dar Moscova a negat orice responsabilitate, considerând-o înscenare, scrie Agerpres.

Citeste si:
Olaf Scholz: Vladimir Putin poartă responsabilitatea crimelor de...
Olaf Scholz: Vladimir Putin...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Aprilie 2022 - 09 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.