Guvernul ucrainean a programat pentru marţi deschiderea a şapte coridoare umanitare pentru evacuarea cetăţenilor din zonele cele mai afectate de asedii şi bombardamente din partea trupelor ruse, a indicat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său din Telegram, potrivit EFE şi DPA.

Anunțul guvernului ucrainean

Cel mai important coridor este cel care leagă Zaporojie de oraşul-port Mariupol, aflat sub asediu din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, şi unde oamenii rămaşi trăiesc la limita supravieţuirii.

Acest oraş industrial şi portuar la Marea Azov avea cândva aproape jumătate de milion de locuitori, iar, în prezent, autorităţile asigură că au mai rămas aproximativ 160.000 de persoane.

Potrivit consiliului municipal, practic 80% din clădirile oraşului au fost distruse sau grav avariate de bombardamentele ruseşti.

Ca în majoritatea cazurilor până acum, locuitorii din Mariupol vor putea părăsi oraşul doar cu autoturisme private, a indicat Vereşciuk, citată de Ukrinform.

Oficialitatea ucraineană a acuzat trupele ruse că, în pofida compromisurilor convenite, acestea blochează în continuare convoaiele cu ajutor umanitar pentru Mariupol. Kievul şi Moscova se acuză reciproc de sabotarea evacuării civililor din acest oraş, notează dpa.

"Ocupanţii ruşi i-au blocat pe reprezentanţii Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în localitatea vecină Manguş. După negocieri, aceştia au fost eliberaţi noaptea trecută şi trimişi înapoi în Zaporojie fără să-şi fi atins obiectivul ", a afirmat vicepremierul ucrainean.

Tot din oraşul de coastă Manguş, din sud, în direcţia Berdiansk, au fost pregătite în total şapte autobuze care vor fi însoţite de reprezentanţi ai Crucii Roşii. Se aşteaptă să vină oamenii care vor reuşi să plece din localităţile din apropiere şi să iasă din Mariupol pentru a fi transferaţi în Zaporojie.

Guvernul ucrainean a consemnat evacuarea lentă care are loc la Mariupol, unde doar câteva sute de persoane reuşesc să fugă zilnic şi în majoritatea cazurilor în autoturisme private. AGERPRES

Citeste si:
Mai mult decât modă, un stil de viață. Lefties se lansează oficial...
Mai mult decât modă, un stil...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2022 - 04 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.