Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat luni „parteneriatul strategic" dintre Belgrad şi Moscova, după ce omologul său sârb Aleksandar Vucic a revendicat o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale din Serbia, informează AFP şi TASS.

Alegeri în Serbia: Vladimir Putin îl felicită pe Aleksandar Vucic și salută parteneriatul dintre Moscova și Belgrad

Într-o telegramă de felicitare trimisă lui Vucic, Vladimir Putin subliniază că "rezultatele votului confirmă pe deplin sprijinul larg acordat de cetăţenii sârbi parcursului lui Aleksandar Vucic, îndreptat spre soluţionarea de probleme social-economice şi spre desfăşurarea unei politici externe independente", transmite serviciul de presă al preşedinţiei ruse.

"Sper că activitatea dumneavoastră în fruntea statului va continua să contribuie la consolidarea relaţiilor de parteneriat strategic care există între ţările noastre. Acest lucru, desigur, corespunde intereselor popoarelor frăţeşti ale Rusiei şi Serbiei", potrivit lui Vladimir Putin.

Preşedintele sârb în exerciţiu, Aleksandar Vucic, a revendicat duminică o victorie zdrobitoare la prezidenţiale, prelungind cu cinci ani perioada de când se află în fruntea statului din Balcani unde s-a prezentat drept garantul stabilităţii în umbra războiului din Ucraina.

"Nu a existat niciun suspans în niciun moment", a spus el în discursul său de victorie, felicitându-se pentru că a câştigat al doilea mandat de cinci ani încă din primul tur, cu aproximativ 60% din voturi. "Sunt bucuros că un număr mare de oameni au votat şi au demonstrat caracterul democratic al societăţii sârbe", a continuat cel care a fost succesiv vicepremier şi prim-ministru, înainte de a accede la preşedinţie.

Alegătorii au fost chemaţi la urne să desemneze preşedintele, cei 250 de deputaţi, precum şi mai multe consilii municipale, printre care cel din Belgrad, capitala ţării.

Citeste si:
Firea nu se retrage din politică: „Ar fi prematur. Nu sunt acuzată...
Firea nu se retrage din...

Invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie a schimbat cursul campaniei care ar fi trebuit să se concentreze pe mediu, corupţie şi drepturi în această ţară din Balcani candidată la Uniunea Europeană.

Dar Aleksandar Vucic, obişnuit să navigheze printre influenţele rivale ale Estului şi Vestului, a folosit războiul în avantajul său. Într-o ţară care suferă ca şi în alte părţi de pandemia de coronavirus, el s-a prezentat ca fiind singurul capabil să conducă nava pe vreme furtunoasă. A făcut campanie sub sloganul "Pace. Stabilitate. Vucic". AGERPRES.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Aprilie 2022 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.