Uniunea Europeană (UE) şi SUA au început un dialog strategic pe fundalul invaziei ruse în Ucrainei. Cele două părți au organizat primul „Dialog la nivel înalt SUA-UE asupra Rusiei”, miercuri, la Washington, anunță un comunicat comun. SUA sunt reprezentate de Victoria Nuland, subsecretarul de stat pentru afaceri publice, iar UE de Enrique Mora, secretarul general adjunct pentru afaceri politice.

SUA și UE au început un dialog strategic asupra Rusiei

Reuniunea s-a concentrat pe „obiectivele strategice şi coordonarea politicilor SUA şi UE, pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", conform comunicatului. Ambele părți au condamnat ceea ce ele au denumit drept „războiul neprovocat, nejustificat și barbar împotriva Ucrainei” și au cerut încetarea imediată a atacurilor forțelor moscovite asupra civililor.

Nuland şi Mora au salutat coordonarea dintre SUA şi UE în implementarea unor sancţiuni fără precedent şi exportul de măsuri de control. SUA și UE au discutat și despre câțiva pași suplimentari pentru a izola Rusia de economiile lor, dar şi pentru ca sistemul financiar internaţional să impună costuri severe asupra Rusiei pentru acţiunile ei, potrivit Departamentului de Stat al SUA.

Părțile au marcat importanța de a îndemna China să susțină oprirea imediată a ostilităților, stabilirea de coridoare umanitare și prevenirea orcăror riscuri privind o nouă escaladare a conflictului.

Cei doi diplomați au subliniat că vor continua să „îndemne China să nu submineze sancţiunile împotriva Rusiei şi să nu acorde niciun fel de sprijin agresiunii ruse împotriva Ucrainei”, se mai arată în documentul citat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.