Vladimir Putin a declarat marți că forțele ucrainene care apără portul strategic Mariupol trebuie să plece pentru ca civilii din oraș să poată primi ajutor, conform unui comunicat al Kremlinului care rezumă o discuție telefonică avută de președintele rus cu omologul său francez Emmanuel Macron.

Kremlinul susține că Putin i-a spus lui Macron că „naționaliștii” ucraineni de la Mariupol „trebuie să depună armele”

„Pentru a găsi o soluţie la situaţia umanitară dificilă din acest oraş, luptătorii naţionalişti ucraineni trebuie să renunţe la rezistenţă şi să depună armele”, a afirmat șeful de stat rus, conform sursei citate.

De asemenea, Putin l-a informat pe Macron în legătură cu „măsurile luate de armata rusă pentru a furniza un ajutor umanitar de urgență și pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor” în Ucraina. Moscova a completat că cei doi lideri au vorbit despre tratativele ruso-ucrainene de marți de la Istanbul și despre chestiunile legate de decizia Kremlinului de a cere plata în ruble a exporturilor sale de gaz.

„S-a convenit să se continue contactele” între Putin și Macron, a adăugat Kremlinul.

Totodată, Palatul Elysee a anunţat la rândul său după discuţie că „în acest moment nu sunt întrunite” condiţiile pentru a lansa în următoarele zile o operaţiune umanitară în ajutorul locuitorilor din oraşul asediat Mariupol.

Macron i-a prezentat această operaţiune de evacuare - propusă de Franţa, Turcia şi Grecia - lui Putin, care a spus că „se va gândi” înainte de a lua o decizie, a devoalat preşedinţia franceză.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.