Liudmila Denisova, însărcinata în Parlamentul de la Kiev cu drepturile omului, a acuzat joi, 24 martie, că peste 400.000 de ucraineni au fost duşi fără voia lor în Rusia, informează AP. Kremlinul are insă altă varianta: spune că oamenii s-au dus singuri în Rusia, unde au primit cazare și bani. 

Liudmila Denisova a spus că ucrainenii au fost luaţi de soldaţii ruşi din Mariupol şi din alte oraşe ucrainene asediate. Printre sutele de mii de ucraineni duşi în Rusia se numără şi 84.000 de copii, a mai precizat aceasta, potrivit ziare.com.

Kremlinul susține că oamenii s-au dus de bunăvoie în Rusia

Oficialul de la Kiev a reclamat că ucrainenii luați cu forța de ruși sunt ținuți în condiţii grele, cu puţină hrană şi apă.

Cu o zi înainte, oficiali ruşi au afirmat că peste 384.000 de ucraineni au mers de bunăvoie în Rusia, unde li s-au oferit cazare şi bani.

Primaria din Mariupol spune că oamenii sunt deportați în Rusia

Primăria oraşului Mariupol spune, într-un comunicat, că aproximativ 15 mii de locuitori din Mariupol ar fi fost duşi cu forţa în Rusia. Majoritatea sunt luaţi din raionul Livoberejni al localităţii, aflat sub controlul ocupanţilor.

”Ocupanţii îi forţează într-o manieră ultimativă pe oamenii şi aşa chinuiţi de război să urce în autobuze. De asemenea, avem informaţii precum că ocupanţii ruşi le confiscă paşapoartele şi alte documente ucrainene” scrie în comunicatul publicat de Primăria oraşului Mariupol, citat de Unian, potrivit adevărul.ro.

"După ce trec prin taberele de triaj, ucrainenii sunt trimişi în regiunile sărace din punct de vedere economic ale Federaţiei Ruse. Un număr de regiuni din nord, în special Sahalin, sunt destinaţie finală. Ucraineniilor li se oferă locuri de muncă oficiale prin centrele de angajare", se arată în comunicat.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.