Alegerile prezidențiale anticipate din Turkmenistan au fost câștigate de Serdar Berdîmuhamedov, fiul preşedintelui turkmen Kurbangulî Berdîmuhamedov, conform rezultatelor anunțate marți. El îi va succeda tatălui său la conducerea fostei republici societice din Asia Centrală.

 

Alegerile din Turkmenistan au fost câștigate de fiul actualului președinte

Serdar Berdîmuhamedov, în vârstă de 40 de ani, a câştigat scrutinul din 12 martie cu 73% din voturi, a transmis Comisia Electorală Centrală a Turkmenistanului.


  • Turkmenistanul este considerată una dintre cele mai închise ţări ale lumii.

  • Este o țară bogată în gaz, cu aproximativ 6 milioane de locuitori și care se învecinează cu Iranul și cu Afganistanul în sud.

  • Nu are o opoziție politică puternică.

  • Alte opt persoane au candidat pentru funcția de președinte. Confrom Constituţiei turkmene, preşedintele este ales pentru un mandat de şapte ani.

Kurbangulî Berdîmuhamedov vrea să rămână la putere

Serdar Berdîmuhamedov este supranumit de mass-media locală drept „fiul naţiunii", în timp ce tatăl său de 64 de ani, care vrea să rămână la putere ca președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, este cunoscut ca „Protectorul” sau „Arkadag”.

Celebru pentru aparițiile sale pe bicicletă, la sală sau călare, în jurul fostului șef de stat s-a construit un cult al personabilății. Cunoscut în Occident pentru aparițiile sale televizate inedite, cum ar fi cea în care compune rap patriotic alături de nepotul său, luna trecută, Gurbangulî Berdimuhamedov şi-a anunţat din senin retragerea în favoarea „generaţiei tinere".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Martie 2022 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.