Armata ucraineană a anunțat luni că forțele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile ocupate și pregătesc noi atacuri. Soldații lui Vladimir Putin își mențin ritmul ofensivei. 

Armata ucraineană a anunțat că forțele ruse pregătesc noi atacuri

„Inamicul formează şi deplasează rezerve strategice la frontierele noastre”, a declarat Statul Major al armatei ucrainene în buletinul său informativ cotidian. Acesta menționează că sunt aşteptate noi atacuri la Harkov, Sumî şi în suburbia Brovari a capitalei Kiev.

Televiziunea ucraineană de stat a relatat că cel puțin o persoană a muzit și trei au fost rănite când un obuz a lovit o clădire rezidențială, luni dimineață, în Kiev. Consilierul Ministerului de Interne ucrainean, Anton Gherașcenko, a confirmat informația. Ucrainenii au acuzat că armata rusă distruge infrastructura fixă civilă și militară din țară, încălcând dreptul umanitar internațional.

Negocierile continuă

În paralel, liderii celor două tabere continuă eforturile diplomatice. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un obiectiv esențial al negocierilor este să se ajungă la o întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat duminică faptul că nu exclude o întrunire Putin-Zelenski.

„Delegaţia noastră are o sarcină clară: să facă totul pentru a avea loc o întâlnire între preşedinţi”, a spus Zelenski într-un mesaj video dat difuzat luni.

Discuțiile progresează

O sesiune de tratative prin videoconferință între Rusia și Ucraina va avea loc luni, a confirmat Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski.

„Luni va avea loc o sesiune de negocieri pentru a face un rezumat al rezultatelor preliminare” ale discuţiilor, a scris el pe contul său de Twitter.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

„Negocierile continuă fără întrerupere prin videoconferinţă. Grupurile de lucru lucrează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă", a precizat Mihailo Podoliak.

Un negociator rus a apreciat duminica aceasta că, în general, discuțiile progresează. „Dacă comparăm poziţia celor două delegaţii între începutul negocierilor şi acum, atunci vedem progrese semnificative", a spus Leonid Sluţki, un deputat care făcea parte din delegaţia rusă care s-a întâlnit recent cu negociatorii ucraineni în Belarus.

„Aşteptarea mea personală este ca acest progres va duce foarte curând la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la semnarea unor documente", a adăugat el, citat de agenţiile ruse de presă.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2022 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.