Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă Ucrainei să distrugă agenţii patogeni din laboratoarele sale de cercetare pentru a preveni orice potenţiale "scăpări" care ar putea afecta populaţia, notează BBC, citând declaraţii făcute de un oficial pentru Reuters.

Ca și alte țări, Ucraina are laboratoare de sănătate publică care studiază bolile periculoase la oameni și animale, inclusiv Covid-19. Unele dintre aceste laboratoare au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.

Laboratoarele din Ucraina, țintite de soldații ruși

Laboratoarele din Ucraina sunt acum în centrul unui război de propagandă între Rusia și Occident, Rusia acuzând Ucraina că găzduiește instalații de arme biologice și chimice gestionate de SUA. De altfel, această propagandă există la Moscova de multi ani, dar a fost readusă în atenția publicului în urmă cu câteva luni. Potrivit specialiștilor în tacticile de propagandă și război folosite de Rusia, această țară ar putea pregăti terenul pentru a acuza Ucraina de un atac chimic, scrie romania.europalibera.org.

Și experții independenți de la Institutul pentru studiul războiului (ISW) semnalează că Rusia ar putea pregăti o operațiune de tip „false flag” (crearea unui pretext fals) pe această temă, pentru a justifica o intensificare a atacului asupra Ucrainei. Terenul e pregătit încă din decembrie, spun și ei, când ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a acuzat SUA că ar pregăti un atac chimic în Donbas.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Ultima actualizare: 11 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.