Yuval Noah Harari este unul dintre cei mai importanți istorici, ale cărui cărți s-au vândut într-un număr extrem de mare. Acesta a făcut recent o serie de declarații despre invazia Rusiei în Ucraina, dorind să scoată în evidență și faptul că Moscova era doar un sat, pe când Kievul era deja o metropolă importantă.

Yuval Noah Harari, despre războiul din Ucraina

Istoricul a mai precizat că liderul de la Kremlin nu are cum să câștige acest război pe care l-a început nejustificat. Acesta crede că deși Putin și-a făcut planul din punct de vedere militar, nu a luat în calcul un lucru extrem de important și anume rezistența ucrainenilor care au rămas acasă și care luptă pentru libertate și pentru țara lor.

În plus, Yuval Noah Harari că Putin s-a bazat pe faptul că Volodimir Zelenski va fugi, ceea ce nu s-a întâmplat. Președintele Ucrainei a rămas în Kiev să lupte pentru țara lui, ceea ce i-a unit și mai tare pe ucrainenii care au rămas alături de el să câștige războiul împotriva invadatorilor.

„Lucrul cel mai important care trebuie știut este că ucrainenii nu sunt ruși și că Ucraina este o națiune veche, independentă. Ucraina are o istorie de peste 1.000 de ani. Kievul era o metropolă importantă și un centru cultural pe vremea când Moscova nu era nici măcar un sat. În cea mai mare parte a acestui mileniu, Kievul nu a fost sub conducerea Moscovei. El (Putin - n.red.) are această fantezie, că Ucraina nu este o națiune, că Ucraina este doar o parte a Rusiei, că ucrainenii sunt ruși. Potrivit fanteziei lui, ucrainenii sunt ruși care vor să se întoarcă în sânul Mamei Rusii. Credința lui era, cel puțin, că trebuie doar să invadeze, că Zelenski va fugi, guvernul se va prăbuși, armata va depune armele, iar ucrainenii îi vor primi cu flori pe eliberatorii ruși. Această fantezie a fost deja spulberată. Zelenski nu a fugit, armata ucraineană luptă, iar ucrainenii nu aruncă cu flori în tancurile rusești, ci cu cocktailuri Molotov”, a declarat istoricul Yuval Noah Harari.

Acesta a mai spus și că există o mare diferență între Hitler și Vladimir Putin, deși toată lumea îi aseamănă în ultimele zile. Conform spuselor sale, Hitler avea avea o ideologie, iar poporul german era în mare măsură unit în spatele acestei ideologii. În cazul liderului de la Kremlin este vorba despre războiul unui singur om, nu unul al poporului rus.

„Hitler avea o ideologie, iar poporul german era în mare măsură unit în spatele acestei ideologii. Aici este un război al unui singur om. Nu este un război al poporului rus. Poporul rus nu vrea asta. Nu este nici măcar un război al acelui cerc restrâns din jurul lui Putin, al acelor oligarhi... Ei au iahturile lor, casele lor din Londra, castelele lor din Franța, avionul privat - asta își doresc ei de la viață”, a mai spus istoricul, citat de publicația The Times of Israel.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 6 Martie 2022 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.