Republica Moldova nu se va alătura sancțiunilor împotriva Rusiei, în urma atacului militar asupra Ucrainei, a anunțat Ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu.

Republica Moldova se abține de la aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Ministrul de Externe a declarat că, din 2014, Republica Moldova a luat decizia să își mențină poziția de neutralitate și să nu se alăture sancțiunilor europene sau americane la adresa Rusiei.

„Din 2014, după anexarea ilegală a Crimeei, în Republica Moldova s-a luat decizia de a nu alinia Republica Moldova la sancţiunile europene sau americane introduse contra Rusiei şi la această etapă noi ne menţinem pe această linie”, a declarat Nicu Popescu în cadrul unei emisiuni.

Acesta susţine că „indiferent de limbajul în raport cu Rusia, niciun Guvern din 2014 nu a luat sancţiuni serioase aliniate la cele europene

Decizia de alăturare la sancțiunile contra Rusiei poate agrava situația din Moldova

Popescu a afirmat că Republica Moldova este mult prea dependentă de Rusia pe mai multe planuri, iar o astfel de mutare ar putea aduce urmări neplăcute pentru țară.

„Societatea noastră, economia noastră, sistemul nostru energetic sunt prea vulnerabile pentru a antrena Republica Moldova în astfel de sancţionări, care implică costuri”, spune Popescu, subliniind că aceste costuri sunt mai greu de recuperat în cazul Republicii Moldova.

Republica Moldova nu este membră nici a Uniunii Europene, nici în NATO.

„Deciziile privind impunerea unor sancţiuni contra Federaţiei Ruse nu sunt decizii simple. Aceste decizii sunt complicate, dificile, pentru state mult mai puternice, mult mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcţionarea economiei acestor state decât Republica Moldova”, a declarat Popescu.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.