Rusia a venit cu propunerea ca negocierile cu Ucraina să aibă loc în Belarus. Zelenski a refuzat categoric oferta rușilor în condițiile în care Belarus s-a alăturat armatei rusești în agresiunea militară contra Ucrainei. Președintele ucrainean a afirmat că nu va merge la negocieri acolo unde se îndreapta focurile de armă spre ei. În schimb, Zelenski a venit cu câteva alte opțiuni de orașe pentru a desfășura negocierile dintre cele două state aflate în război.

Rusia a propus Ucrainei să negocieze la Minsk

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitrii Peskov a anunțat că o delegație rusă a ajuns în orașul belarus Gomel pentru a negocia. Delegația ar fi formată din oficiali ai ministerelor de Externe şi Apărare, precum şi de la cabinetul preşedintelui Vladimir Putin. Aceștia ar aștepta o delegație din ucraina pentru a discuta despre posibile soluții și condiții în urma cărora războiul ar lua sfârșit.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski a venit cu o reacție la această propunere. Acesta a afirmat că negocierile ar fi putut avea loc în Belarus dacă Rusia nu ar fi atacat Ucraina de pe teritoriul Belarusului.

Ce alte opțiuni a propus Zelenski

Șeful statului ucrainean a subliniat că este gata să meargă la negocieri în orice moment, însă în alte orașe din alte state care nu manifestă violență și inumanitate față de ucraineni.

„Dacă nu ar fi avut loc nicio acțiune agresivă din Belarus, am putea vorbi la Minsk. Alte orașe pot fi folosite ca loc pentru discuții”, a declarat Zelenski.

Liderul din Ucraina a menționat că cele două delegații s-ar putea întâlni în Varșovia, Istanbul, Budapesta pentru a recurge la negocieri.

„Bineînțeles că vrem pace, vrem să ne întâlnim, vrem să se încheie războiul. Varșovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul, Baku – le-am oferit rușilor”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Termen limită dat de Rusia pentru negocieri

Zelenski spune că este de acord cu orice alt oraș din altă țară unde nu sunt întâmpinați cu arme.

„Orice alt oraș ni s-ar potrivi și nouă – într-o țară, din al cărei teritoriu nu sunt lansate rachete asupra noastră. Numai așa negocierile pot fi sincere și pot pune capăt războiului cu adevărat”, a adăugat acesta.

Citeste si:
Negocierile pentru eliberarea prizonierilor din Gaza au eșuat
Negocierile pentru eliberarea...

Consilierul prezidențial ucrainean, Mihail Podolyak a declarat că delegația rusă a ajuns la Gomel, un oraș din sud-estul Belarusului, cu toate că știau că Ucraina va refuza oferta. Rusia le-a oferit oficialilor ucraineni un termen limită până duminică la 15:00, ora locală pentru a lua o decizie dacă acceptă sau nu propunerea de a veni în Belarus pentru a începe negocierile.

„Dacă discuțiile sunt respinse, partea ucraineană va purta toată responsabilitatea pentru vărsarea de sânge”, a spus Vladimir Medinski, șeful delegației ruse și consilier al președintelui Vladimir Putin.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2022 - 05 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.