Au fost declanșate sirenele. Ucrainenii sunt șocați și îngroziți. În Kiev, oamenii se roagă pe stradă sau fug din oraș. Ieșirea e blocată de coloane de mașini. Jurnalistul Guardian Luke Harding din Kiev a relatat pe Twitter că oamenii stau la rând la bancomate. 

Drama în Kiev: Mai mulți ucraineni s-au așezat în genunchi și au recurs la rugăciune

Mai mulți oameni din Kiev s-au grăbit spre stațiile de metrou subterane pentru a se adăposti, după ce au fost declanșate sirenele. Alții s-au urcat în autobuze sau mașini pentru a părăsi orașul. Mai multe imagini arată coloane uriașe de autovehicule care blochează o autostradă în timp ce oamenii fug din oraș, scrie BBC.

„Oamenii au ieșit pe străzi noaptea trecută în acest oraș - fluturau steagul ucrainean. Au spus că acesta este pământul lor și că nu pleacă nicăieri.... Nimeni nu poate să creadă că se întâmplă așa ceva cu adevărat”, a reclatat corespondentul BBC pentru Europa de Est, Sarah Rainsford.

În spațiul online, oamenii transmit mesaje în care spun că sunt panicați și că încearcă să ajungă cât mai repede posibil în adăposturi anti-aeriene și în subsoluri. Reporterii au filmat grupuri de oameni care se roagă pe stradă, în genunchi.


A început războiul

Vladimir Putin a anunțat, joi dimineață, acțiuni militare în regiunea separatistă Donbas, îndemnând forțele ucrainene să depună armele și să plece acasă. Șeful de stat rus a avertizat că toată responsabilitatea pentru orice potențială vărsare de sânge va reveni conștiinței guvernului ucrainean. El a transmis și că este încrezător că militarii ruși își vor duce la bun sfârșit datoria.

Când a pornit atacul

Primele bombardamente au avut loc imediat după ora 05.00. În oraș au fost desenate pe mai multe ziduri săgeți roșii care indică locațiile celor mai apropiate adăposturi anti-aeriene. Aceastea există încă din anul 2014, dar acum au fost marcate din nou cu culoare, pentru a putea fi observate mai ușor.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

La 06.18, cu două ore înaintea începerii zilei de școală, părinții copiilor de la unitatea de învățământ Ivan Franko din centrul Kievului au fost îndemnați să își țină copiii acasă, orele urmând a se desfășura online. Locuitorilor din Kiev li s-a spus să rămână în case și să-și pregătească o geantă cu strictul necesar, în cazul în care vor trebui să plece brusc.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Februarie 2022 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.