În ziua ceremoniei de Bobotează organizată în oraşul Mostar din Bosnia şi Herţegovina, crucea aruncată de preot în râul Neretva a fost prinsă, pentru prima dată, de o fată.

Prima fată care a prins crucea aruncată în râu de Bobotează

Sladjana Milicevic, în vârstă de 16 ani, singura participantă, s-a impus în faţa a peste 20 de bărbaţi tineri şi puternici care, la fel ca ea, au plonjat miercuri în apele îngheţate ale râului pentru a prinde crucea.

"Mi-e frig, dar mă simt grozav", a declarat ulterior câştigătoarea pentru portalul de ştiri klix.ba.

Pe 19 ianuarie - dată care corespunde zilei de 6 ianuarie în calendarul ortodox iulian - credincioşii ortodocşi sărbătoresc Botezul Domnului (Boboteaza) pe stil vechi. În mare parte din sud-estul Europei, plonjarea în apele îngheţate pentru prinderea crucii aruncate de preot este un ritual popular în comunităţile ortodoxe. În mod tradiţional, participarea la acest obicei este rezervată bărbaţilor.

Film de acțiune realizat pe baza unui caz similar

În 2019, regizoarea macedoneană Teona Strugar Mitevska a realizat filmul de ficţiune "God Exists, Her Name is Petrunja". Acesta spune povestea unei tinere dintr-un orăşel din Macedonia de Nord care sare spontan în apă şi prinde crucea. Lupta ei pentru păstrarea crucii provoacă revolte, cazul fiind intens mediatizat şi conducând la o criză naţională. Pelicula a fost distinsă cu Premiul Juriului Ecumenic la cea de-a 69-a ediţie a Berlinalei (7-17 februarie 2019), menționează Agerpres.

Retail jobs

În Mostar, comunitatea bisericească ortodoxă sârbă a fost mai tolerantă. Câştigătoarea a participat oficial la competiţie. "Sper că demersul ei va încuraja şi alte fete să ni se alăture", a declarat preotul Branimir Borovcanin, citat de klix.ba. "Nu este un eveniment doar pentru bărbaţi", a subliniat el.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Ianuarie 2022 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.