Guvernele Uniunii Europene au ajuns la concluzia că Croația se poate alătura zonei de călătorie Schengen, după ce Zagrebul a convins Bruxelles-ul că a reușit să remedieze problema graniţelor externe ale blocului comunitar.

Croația va intra în spațiul Schengen

Croația a devenit membră a Uniunii Europene în 2013 și aspiră să adere la zona euro cu monedă unică, însă aceasta reprezintă de multă vreme o problemă din cauza migrației.

„Croația este pregătită”, a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, în cadrul unei conferințe de presă, după ce miniștrii de interne ai blocului au ajuns la o concluzie. Comisia a recomandat includerea Croației în spațiul Schengen în octombrie 2019.

Unele grupuri neguvernamentale au afirmat că Croația nu afce față problemelor migranților, fapt pentru care nu ar trebui să fie inclusă în acest spațiu. Probabil ca statul să aibă parte de un turism sporit atunci când verificările de frontieră vor fi excluse.

Când statul va fi parte din spațiul Schengen

La moment nu se cunoaște o dată fixă la care Croația va adera la zona Schengen, însă acest lucru este văzut ca una dintre cele mai mari realizări ale UE, un pas al unei Europe tot mai integrate și mai unite.

Cu toate că acest spațiu a permis cetățenilor din UE să muncească și să călătorească liber, pandemia de coronavirus a impus unele limitări și a îngreunat unele procese de deplasare.

Zona Schengen este formată din 26 de membri, inclusiv Elveția și Norvegia țări din afara UE. Pe lângă Croaţia, celelalte state membre UE care nu sunt incluse în spațiul Schengen sunt Bulgaria, România, Cipru şi Irlanda.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Decembrie 2021 - 03 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.