După instaurarea regimului taliban în Afganistan, spălatul toaletelor a devenit singurul loc de muncă din administrația afgană în care pot fi angajate femeile. Actualul primar al Kabulului, Hamdullah Nohmani, a făcut acest anunț. Talibanii susțin că această activitate nu poate fi realizată de femei, potrivit CNN.

Spălatul toaletelor, singurul loc de muncă pentru femeile afgane

Primarul Kabulului a emis un nou ordin prin care sute de femei afgane din administrație au rămas fără un loc de muncă. La momentul actual, mai puțin de o treime (27%) din cei 2.390 de angajați ai administrației locale sunt femei.

„Inițial, le-am permis tuturor femeilor să vină la serviciu, dar apoi Emiratul Islamic (denumirea oficială a talibanilor) a decis ca ele să nu mai lucreze”, a spus Nohmani.

Cu doar câteva zile în urmă, fostul Minister al Femeilor din guvernul afgan, ce a fost fondat în anul 2001 după alungarea talibanilor, a fost desființat și înlocuit de Emiratul Islamic din Kabul cu un alt minister, numit „Minister al Virtuților și Viciilor”, acesta fiind un fel de poliție morală/spirituală talibană.

Talibanii au declarat în Afganistan, Emirat Islamic

În anii 1990, în perioada regimului taliban din trecut, Ministerul Virtuților și Viciilor era departamentul care punea în aplicare interpretarea extremistă a legii islamice în Afganistan – execuții publice sau mutilări.

Colegiile și liceele au fost redeschise în Afganistan, însă doar pentru băieți. Ministerul Educaţiei din Kabul a anunțat, la doar zece zile după redeschiderea universităţilor private din Afganistan, că „toţi profesorii bărbaţi şi elevii de gen masculin” din ciclul secundar îşi vor începe activitatea, fără a preciza nimic despre fete.

Luna trecută, talibanii au preluat controlul în Afganistan și l-au declarat Emirat Islamic. Noul guvern interimar este format doar din bărbați, lideri proeminenți ai talibanilor, unii dintre ei cunoscuți pentru atacurile împotriva forțelor SUA în urmă cu două decenii.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 20 Septembrie 2021 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.