Anglia le va propune persoanelor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani să se vaccineze împotriva COVID-19 începând de săptămâna viitoare, a anunţat luni seara guvernul, urmând recomandarea dată de medicii-şefi ai celor patru naţiuni ale Regatului Unit (Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord).

Anglia propune copiilor cu vârsta între 12 și 15 ani să se vaccineze

Programul de vaccinare se va face prin instituţiile şcolare, cum se întâmplă deja în cazul altor vaccinuri, cu consimţământul părinţilor sau responsabililor, potrivit Ministerului Sănătăţii.

"Am acceptat recomandarea medicilor-șefi de a extinde vaccinarea la cei între 12 și 15 ani", a declarat ministrul sănătății britanic Sajid Javid, subliniind că serviciul public de sănătate, NHS, "este gata să livreze vaccinul" pentru această categorie de vârstă.

Competente în materie de sănătate, guvernele locale scoțian, galez și nord-irlandez vor trebui la rândul lor să-și anunțe decizia. Recomandarea medicilor-șefi diferă de concluziile comitetului care supervizează campania de vaccinare (JCVI), ceea ce ar putea genera reticență din partea familiilor în ao aplica, în pofida temerilor legat de începerea noului an școlar.

Virusul prezintă un risc scăzut pentru copii în stare de sănătate bună

Această recomandare presupune că trei milioane de adolescenți din această categorie de vârstă ar fi eligibili în Regatul Unit pentru a primi o primă și unică doză de vaccin Pfizer / BioNTech. Cei patru medici-șefi britanici au cerut comitetului să se pronunțe asupra administrării unei a doua doze adolescenților din această categorie de vârstă, atunci când mai multe date vor fi disponibile la nivel global.

Citeste si:
Rafila, contra testării copiilor sub 12 ani: ”Ar trebui să fie...
Alexandru Rafila, contra...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

În recomandarea lor, ei iau în calcul impactul pandemiei asupra educației adolescenților și subliniază că vaccinarea ar putea permite "reducerea (însă nu elimină) perturbările din învățământ".

În pofida îngrijorărilor legate de începerea noului an școlar, JCVI a estimat în urmă cu 10 zile că beneficiul extinderii vaccinării celor cu vârsta între 12 și 15 ani este unul marginal. Virusul prezintă un risc scăzut pentru copii în stare de sănătate bună, a estimat el, recomandând totodată guvernului să solicite și alte opinii.

În Anglia se înregistrează zilnic circa 30.000 de noi cazuri

Copiii de peste 12 ani care prezintă probleme de sănătate ce îi fac vulnerabile la COVID-19 sunt deja eligibile pentru vaccinare, deschise pentru toți tinerii cu vârsta între 16 și 17 ani. Numeroase țări occidentale, precum Franța și SUA, vaccinează de mai multe săptămâni adolescenți, astfel că programul de vaccinare din Regatul Unit pare să nu țină pasul, după o demarare accelerată a campaniilor în decembrie anul trecut.

De la începutul pandemiei, peste 134.000 de persoane au decedat în Regatul Unit în decursul celor 28 de zile care s-au scurs după testarea lor pozitivă la COVID-19. Aceasta țară, cu peste 66 de milioane de locuitori, înregistrează circa 30.000 de noi cazuri pe zi. Premierul Boris Johnson urmează să prezinte marți planul său de luptă împotriva virusului în timpul iernii, pe fondul temerilor revenirii patologiilor sezoniere și în prezența foarte mare asupra sistemului de sănătate, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Italia începe vaccinarea cetățenilor cu cea de-a treia doză de...
Italia începe vaccinarea...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.