Focuri de armă au răsunat din nou la Kabul la primele ore ale dimineții zilei de marți, după ce militarii americani au confirmat retragerea din Afganistan după 20 de ani de război. Responsabilii talibani s-au arătat triumfători după ceea ce au descris ca fiind „moment istoric”.

"În această seară, la miezul nopţii, ora afgană, ultimele trupe americane au părăsit aeroportul din Kabul, iar ţara noastră şi-a recăpătat independenţa deplină", şi-a exprimat satisfacţia principalul purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, într-un mesaj pe Twitter.

"Să-i mulţumim lui Allah" pentru acest lucru, a adăugat el.

Pentagonul a anunţat plecarea ultimului avion american de pe teritoriul afgan cu câteva minute înainte de miezul nopţii la Kabul, toate forţele americane fiind în prezent evacuate din ţară.

Jurnalişti ai AFP în oraş au auzit focuri de armă ca manifestare a bucuriei la diferite puncte de control talibane, precum şi felicitările combatanţilor la posturile de securitate din Zona Verde.

"Am făcut din nou istorie. Cei douăzeci de ani de ocupaţie a Afganistanului de către Statele Unite şi NATO s-au încheiat în această seară", a declarat pe Twitter Anas Haqqani, un responsabil al mişcării islamiste. "Sunt foarte fericit după douăzeci de ani de jihad, sacrificii şi dificultăţi, că am satisfacţia de a vedea aceste momente istorice", a adăugat el.

"Toate trupele americane au părăsit Afganistanul, suntem foarte fericiţi - puteţi auzi tirurile de sărbătoare", a spus un alt purtător de cuvânt al talibanilor, Bilal Karimi, contactat de AFP prin telefon.

Focuri de armă şi tiruri de mitralieră a răsunat încă în cursul nopţii, la 45 de minute după primul anunţ american, în timp ce trasoarele luminau cerul.

Într-un alt mesaj pe Twitter, Anas Haqqani le-a cerut combatanţilor săi să înceteze tirurile pentru a evita ca muniţia, care cade la pământ, să rănească trecătorii. AGERPRES.

“American soldiers left the Kabul airport, and our nation got its full independence," Taliban spokesman Zabihullah Mujahid said early Tuesday.https://t.co/5GkGdhsjZ4— FOX5 Las Vegas (@FOX5Vegas) August 31, 2021


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 August 2021 - 08 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.