Cel puțin 72 de civili și 13 soldați americani au murit, iar 60 de persoane au fost rănite în urma celor două explozii produse în apropierea aeroportului din Kabul, unde mii de afgani încearcă să părăsească țara înaintea încheierii operațiunilor internaționale de evacuare.

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate din Afganistan de la 14 august, preziua revenirii talibanilor la putere, a anunţat joi un responsabil al Casei Albe, relatează AFP.

"De la 14 august, SUA au evacuat şi au ajutat la evacuarea a circa 100.100 de persoane", a precizat el.

Tot joi, secretarul de presă al Casei Albe Jen Psaki a spus că nu va fi posibil să fie scoşi din ţară toţi afganii care vor să plece înainte de termenul-limită pentru retragerea armatei SUA, de 31 august.

În acelaşi timp, ea a afirmat că nu există dată-limită pentru orice angajament de a evacua orice cetăţean american care vrea să plece din Afganistan chiar şi după 31 august.

"Un al treisprezecelea soldat american a murit în urma rănilor suferite în atentatul de la poarta Abbey", a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului central al armatei americane, Bill Urban.

Joe Biden a confirmat din nou joi că va respecta data-limită de 31 august pentru retragerea trupelor americane din Afganistan, în pofida criticilor care solicită, inclusiv în cadrul partidului său, ca acestea să rămână atâta timp cât va fi necesar pentru a încheia evacuarea, relatează AFP.

Este încă posibil să evacuăm americanii şi afganii care sunt eligibili "în zilele următoare, între data de azi şi 31 august", a afirmat preşedintele american.

"Ştiind că s-ar putea foarte bine să se producă un nou atac, armata a ajuns la concluzia că asta este ceea ce trebuie să facem. Cred că au dreptate", a adăugat liderul de la Casa Albă într-o conferinţă de presă de joi.

Biden a spus totuşi, potrivit dpa, că este în interesul talibanilor să continue să coopereze pentru a evacua cetăţeni americani şi foşti angajaţi locali şi după ce trupele SUA pleacă din Afganistan. AGERPRES.

Citeste si:
Emily Burghelea a tras o sperietură sora cu moartea. Cu ce probleme...
Emily Burghelea a tras o...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 August 2021 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.