Creatorul vestitului joc Sudoku, Maki Kaji, s-a stins din viață la vârsta de 69 de ani. De asemenea, acesta a fondat în anul 1983 Nikoli, primul magazin de puzzle-uri din Japonia.

Creatorul jocului Sudoku a decedat

Din japoneză, sudoku înseamnă „număr” şi „unic”. De aici a luat naștere și regula jocului care spune că jucătorii trebuie să plaseze numerele de la 1 la 9 în rânduri, coloane şi blocuri fără a le repeta.

Ideea jocului a pornit de la pătratul latin, care a fost inventat de Leonhard Euler, un matematician elvețian în secolul al XVIII-lea în Europa. Versiunea modernă a jocului este diferită de concepția lui Maki Kaji.

Acesta a combinat mai multe elemente preluate din mai multe jocuri, pentru ca la mijlocul manilor 80' să creeze jocul puzzle pe care l-a denumit „sudoku”.

Campionat mondial de Sudoku

Jocul Sudoku a devenit vestit în toată lumea datorită ziarului britanic The Times, care a început să îl tipărească. Popularitatea jocului a crescut odată ce a fost creat și în format digital. Începând cu anul 2006, anula se organizează un campionat mondial de Sudoku.

Maki Kaji a continuat crearea și dezvoltarea puzzle-urilor cu ajutorul cititorilor revistei sale trimestriale. Acesta a renunțat la conducerea companiei sale în luna iulie, din cauza unor probleme de sănătate.

Ziarul japonez Mainichi, l-a menționat pe Kaji pentru introducerea cuvântului „Sudoku” în dicţionarul Oxford.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2021 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.