Douăzeci şi opt de monede vechi, în mare parte din aur, ce au fost furate în ianuarie şi descoperite la o persoană din Belgia în luna mai, au fost returnate marţi muzeului Arkeos din Douai, în nordul Franţei.

Monede vechi furate din muzeu și găsite în Belgia

Anchetatorii nu i-au identificat încă pe cei care au furat în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 31 de monede galice, merovingiene şi carolingiene, dar şi alte obiecte de aur dintr-un mormânt aflat în muzeu, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Conform unei declaraţii date de Direcţia regională pentru afaceri culturale (DRAC) a doua zi după acest furt prin efracţie, obiectele furate provin în principal din săpături arheologice efectuate în perioada 2011-2012 la Sin-le-Noble, o comună vecină cu Douai.

Poliţia judiciară din Lille (nord), în colaborare cu biroul central pentru lupta împotriva traficului de bunuri culturale şi cu serviciile belgiene, a sensibilizat comunitatea numismatică, în special din Belgia, cu privire la acest caz.

Monede furate de o persoană din Belgia

Unul dintre numismaţi, contactat pentru a achiziţiona piesele, a avertizat poliţiştii, care au putut ajunge, la mijlocul lunii mai, la un intermediar din Belgia - considerată de bună credinţă - în posesia căruia se aflau bunurile furate, potrivit procurorului public din Douai, Frederic Teillet. Deocamdată nu au fost operate arestări.

Muzeul-parc arheologic Arkeos din Douai prezintă viaţa pe acest teritoriu din timpurile preistorice şi include un parc tematic care poartă vizitatorul printr-o reconstituire a anului 1000, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.