Douăzeci şi opt de monede vechi, în mare parte din aur, ce au fost furate în ianuarie şi descoperite la o persoană din Belgia în luna mai, au fost returnate marţi muzeului Arkeos din Douai, în nordul Franţei.

Monede vechi furate din muzeu și găsite în Belgia

Anchetatorii nu i-au identificat încă pe cei care au furat în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 31 de monede galice, merovingiene şi carolingiene, dar şi alte obiecte de aur dintr-un mormânt aflat în muzeu, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

Conform unei declaraţii date de Direcţia regională pentru afaceri culturale (DRAC) a doua zi după acest furt prin efracţie, obiectele furate provin în principal din săpături arheologice efectuate în perioada 2011-2012 la Sin-le-Noble, o comună vecină cu Douai.

Poliţia judiciară din Lille (nord), în colaborare cu biroul central pentru lupta împotriva traficului de bunuri culturale şi cu serviciile belgiene, a sensibilizat comunitatea numismatică, în special din Belgia, cu privire la acest caz.

Monede furate de o persoană din Belgia

Unul dintre numismaţi, contactat pentru a achiziţiona piesele, a avertizat poliţiştii, care au putut ajunge, la mijlocul lunii mai, la un intermediar din Belgia - considerată de bună credinţă - în posesia căruia se aflau bunurile furate, potrivit procurorului public din Douai, Frederic Teillet. Deocamdată nu au fost operate arestări.

Citeste si:
Franța, pe butuci. Țara se confruntă cu un al patrulea val al...
Franța, pe butuci. Țara se...

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Muzeul-parc arheologic Arkeos din Douai prezintă viaţa pe acest teritoriu din timpurile preistorice şi include un parc tematic care poartă vizitatorul printr-o reconstituire a anului 1000, informează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.