Curtea Supremă a Mexicului a deschis miercuri calea avortului legal în cazul a peste trei luni de sarcină pentru victimele unui viol, printr-o decizie în dosarul unei minore cu paralizie cerebrală, informează joi AFP.

Înalta Curte a declarat neconstituţional un articol din Codul Penal al statului Chiapas (sudul ţării) care împiedica victima să avorteze. Directorul unui spital public din oraşul Tapachula refuzase să autorizeze întreruperea de sarcină pe motiv că sarcina minorei avea peste 90 de zile, a explicat Curtea. Acest termen "implică o încălcare totală a demnităţii umane" şi a drepturilor femeilor, a adăugat instanţa într-un comunicat.

Un judecător al statului federal Chiapas nu a ţinut cont de situaţia victimei şi de faptul că aceasta era minoră, a continuat Curtea. "Refuzul autorităţii sanitare a dus la o serie de încălcări grave ale drepturilor victimei şi mamei sale", subliniază Curtea Supremă, acordându-le despăgubiri.

Chiar dacă decizia se va aplica doar în dosarul din Chiapas, ea ar putea constitui un precedent pentru alte contestări judiciare în ceea ce priveşte victimele unui viol, în funcţie de circumstanţe. Majoritatea celor 32 de state federale ale Mexicului impun un termen de 12 săptămâni sau 90 de zile pentru avort în caz de viol. Doar Ciudad de Mexico şi alte două state ale acestei ţări conservatoare din America Latină autorizează întreruperea de sarcină în alte cazuri decât violul. AGERPRES.

Retail jobs

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Iulie 2021 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.