Doar două persoane au murit cu varianta indiană a SARS-Cov-2 după ce au primit ambele doze, sugerând că vaccinul joacă un rol major în prevenirea formelor grave, chiar dacă sunt provocate de variante. Ultimele cifre de la Public Health England (PHE) arată că, în ciuda faptului că au au fost înregistrate 5.599 de infectări cu varianta indiană, au decedat doar 12 persoane, dintre care două erau complet vaccinate.

3% dintre persoanele care au primit ambele doze ale vaccinului anti-Covid au fost infectate și aproape 73% din cazuri au fost la persoanele nevaccinate – restul aveau doar o singură doză.

James Ward, matematician și consultant strategic, spune că eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării în cazul variantei indiane este de 85-90% după o doză și de „aproape 100%” după două doze.

Rata generală a mortalității pentru varianta indiană este de doar 0,2%, comparativ cu 2% pentru varianta britanică, arată noile date.

Numerele sunt neașteptat de mici, chiar dacă datele sugerează că mutația indiană este mai contagioasă.

Dr. Helen Wall, ofițerul responsabil pentru programul de vaccinare Covid din Bolton, unul dintre focarele variantei indiene, a declarat că mulți pacienți spitalizați aveau între 30 și 40 de ani.

Ea spune pentru emisiunea Today de la BBC Radio 4 că în spital ajung oameni cu forme mai ușoare, comparativ cu pacienții infectați cu variante anterioare. „În ceea ce privește cazurile grave, vaccinul pare să funcționeze”, a spus ea, potrivit stiripesurse.ro.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Mai 2021 - 12 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.