Interesul pentru lectură este în scădere în Franţa, 14% dintre francezi declarând că nu au citit nicio carte în 2020, în timp ce 25% nu au cumpărat niciuna nouă, conform unui studiu publicat marţi de Centre National du Livre (CNL).

„În pofida dinamicii încurajatoare a pieţii din sectorul de carte, observăm o reducere generală a numărului de cititori'', a comentat preşedintele centrului naţional al cărţii, Régine Hatchondo, citată într-un comunicat.

Centrul deplânge „o reducere a lecturii, cu siguranţă asociată restricţiilor impuse de criza sanitară”.

Studiul este realizat o dată la doi ani de institutul de sondare a opiniei publice Ipsos, rezultatele fiind publicate în mod tradiţional înainte de deschiderea Livre Paris, Salonul Cărţii din capitala franceză. Acest eveniment a fost însă anulat pentru al doilea an consecutiv din cauza epidemiei de COVID-19.

Potrivit sondajului efectuat în ianuarie şi la care au participat 1.000 de persoane de 15 ani şi peste această vârstă, 86% dintre francezi au citit cel puţin o carte în 2020, cu 8 procente mai puţin în comparaţie cu anul 2018.

„Probabil că francezii au vrut să înţeleagă mai bine lumea şi să descifreze criza prin care am trecut - au citit mai multe reportaje şi informaţii de actualitate (eseuri, biografii...), dar mai puţine romane (-7 procente) şi cărţi practice (-7 procente)'', potrivit CNL.

În ceea ce priveşte cumpărarea unei cărţi noi, 75% (-7 procente) dintre francezi au efectuat o astfel de achiziţie, iar 34% (-7 procente) au cumpărat una la mâna a doua. 68% (-9 procente) au împrumutat sau oferit cărţi, notează AFP, conform Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 31 Martie 2021 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.