Europa trebuie să investească 300 de miliarde de euro în infrastructura sa de telecomunicaţii până în 2025, dacă vrea să dezvolte o reţea ultra rapidă 5G în cele 27 de state membre UE.

UE se bazează pe tehnologia 5G pentru a depăşi recesiunea provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) şi pentru a deţine un rol important în dispozitivele conectate la internet. Dar operatorii de telecomunicaţii din UE sunt reticenţi în a investi în reţelele 5G, din cauza cheltuielilor masive necesare.

„150 de miliarde de euro încă sunt necesari pentru a obţine un scenariu complet 5G în Europa, şi încă 150 de miliarde de euro sunt necesari pentru a finaliza modernizarea infrastructurii fixe”, se arată în raport.

Acesta propune măsuri pe care le-ar putea implementa guvernele şi autorităţile de reglementare pentru a susţine industria telecomunicaţiilor.

„Un astfel de pas ar fi un nou model de proprietate, care să implice împărţirea infrastructurii în mod voluntar, ceea ce ar permite o dezvoltare mai rapidă, reducerea impactului asupra mediului şi sporirea transferului de cunoştinţe în rândul partenerilor”, apreciază BCG.

Atenuarea reglementărilor pentru a permite furnizorilor de telecomunicaţii să coopereze şi să investească împreună, posibilitatea ca operatorii să monetizeze traficul de date de pe reţelele lor, pentru a-i prinde din urmă pe rivalii Google, Facebook, Microsoft şi alţi giganţi tehnologii, sunt de asemenea printre sugestiile din raportul firmei de consultanţă.

Luna aceasta, Comisia Europeană a anunţat măsuri pentru a asigura o transformare digitală reuşită a Europei până în 2030, an în care toate gospodăriile din UE ar trebui să aibă conectivitate de ordinul gigabiţilor, iar toate zonele populate ar trebui să fie acoperite de tehnologia 5G, informează Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Martie 2021 - 01 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.