Poetul şi eseistul polonez Adam Zagajewski a murit la vârsta de 75 de ani.

O personalitate a lumii culturale poloneze, Zagajewski a devenit cunoscut la nivel internaţional, printre altele, pentru poemul său „Încearcă să lauzi lumea mutilată", publicat după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Moartea sa la Cracovia duminică seară este o „mare pierdere pentru literatura poloneză", a declarat preşedintele Andrzej Duda pe Twitter.

Zagajewski s-a născut în 1945 în Lwow, azi Lviv în Ucraina, unul dintre centrele vieţii intelectuale şi ştiinţifice poloneze de dinainte de război.

A studiat filosofia şi psihologia la Cracovia, asistând la opresiunea politică şi la retorica antisemită a autorităţilor comuniste care a culminat cu evenimentele din martie 1968.

Întotdeauna un avocat al libertăţii, el a semnat o scrisoare care protesta împotriva includerii unei referinţe la rolul principal al Uniunii Sovietice la constituţia poloneză, gest care i-a adus interdicţia de publicare.

Retail jobs

După ce comuniştii au introdus legea marţială în Polonia, Zagajewski a emigrat la Paris. S-a întors în Polonia democratică două decenii mai târziu, fără a se feri să fie un critic al procesului de transformare al ţării sale.

Zagajewski a fost adesea considerat unul dintre favoriţii la premiul Nobel pentru literatură, onoare care nu i-a fost acordată niciodată.

A fost recompensat însă cu numeroasele premii printre care Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură, Premiul European de Poezie şi Premiul Heinrich Mann, informează AGERPRES.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Martie 2021 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.