Mai mulţi membri ai echipei opozantului rus Aleksei Navalnîi urmează să rămână în arest la domiciliu până la vară după ce au participat la manifestaţii împotriva încarcerării sale, a decis joi un tribunal din Moscova.

Instanţa a decis să prelungească măsura cu încă trei luni, până în data de 23 iunie, a declarat un purtător de cuvânt citat de agenţia de presă Interfax.

Printre persoanele vizate figurează Kira Iarmâş, purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, coordonatorul echipei disidentului din Moscova, Oleg Stepanov, şi activista Pussy Riot, Maria Aliohina.

Conform unei decizii din ianuarie, arestul la domiciliu în cazul persoanelor menţionate urma să înceteze săptămâna viitoare.

Opozanţii ruşi sunt acuzaţi de presupuse încălcări ale regulilor sanitare în contextul pandemiei de COVID -19 în timpul manifestaţiilor din ianuarie, la fel ca mulţi dintre colaboratorii lui Navalnîi.

Cazurile acestora sunt considerate ca fiind motivate politic cu scopul de a-i reduce la tăcere pe oponenţii preşedintelui Vladimir Putin, cu şase luni înaintea alegerilor parlamentare din ţară.

În timpul arestului la domiciliu este interzisă utilizarea internetului, de exemplu, pentru comunicare cu lumea exterioară.

Echipa lui Navalnîi a criticat decizia tribunalului ca pe o 'răzbunare pentru manifestaţiile împotriva încarcerării disidentului', adăugând că politicieni şi activişti independenţi au fost arestaţi pentru a preveni acţiuni ulterioare. 'Aceasta este persecuţie politică', a denunţat echipa opozantului rus, care se află în prezent în colonia penitenciară nr. 2 de la periferia oraşului Pokrov, în regiunea Vladimir, unde trebuie să ispăşească doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz de fraudă datând din 2014, pe care el, organizaţii neguvernamentale şi multe capitale occidentale îl consideră de natură politică.

În ianuarie, zeci de mii de ruşi au ieşit în stradă în peste 100 de oraşe din Federaţia Rusă pentru a protesta împotriva arestării lui Navalnîi la sosirea sa, pe 17 ianuari,e la Moscova din Germania, unde fusese tratat după ce în august a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, de uz militar, după cum au stabilit trei laboratoare europene.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Despre autor:


Ultima actualizare: 19 Martie 2021 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.