Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat vineri suspendarea imunizării populaţiei împotriva COVID-19 cu vaccinul de la AstraZeneca, la o zi după decizii similare din Danemarca, Islanda şi Norvegia pe fondul unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge.

„Am dispus oprirea vaccinărilor cu AstraZeneca pânâ când Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) elimină orice dubiu privind inocuitatea sa", a precizat Borisov, citat într-un comunicat, prin care cere o declaraţie "în scris" din partea autorităţii europene de reglementare.

Potrivit premierului bulgar, EMA nu a formulat "un diagnostic clar". EMA a transmis joi că ţările europene pot folosi în continuare vaccinul dezvoltat de laboratorul britanic AstraZeneca şi de Universitatea Oxford. Poziţia comisiei de securitate "este că avantajele vaccinului continuă să depăşească riscurile sale şi că vaccinul poate fi administrat în continuare cât timp ancheta asupra cazurilor de tromboză este în desfăşurare", a scris EMA într-un comunicat.

„Nu există în prezent niciun indiciu conform căruia vaccinarea a produs aceste condiţii, care nu sunt incluse printre efectele secundare ale acestui vaccin", a adăugat EMA.

Danemarca, Norvegia şi Islanda au suspendat temporar joi folosirea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZenenca, din cauza îngrijorărilor în legătură cu unii pacienţi care au făcut cheaguri de sânge după ce au fost vaccinaţi. Alte ţări, de exemplu Austria, Italia sau România, au suspendat la rândul său utilizarea lotului respectiv, în timp ce Thailanda a amânat brusc lansarea campaniei sale de vaccinare.

Decizia guvernului de la Sofia survine în contextul în care Bulgaria este printre ţările din UE cu cel mai mic procent de populaţie vaccinat, adică 3,9%, reprezentând numai 270.000 de persoane, conform datelor compilate de AFP. Vaccinul AstraZeneca a fost administrat până acum întregii populaţii, fără restricţii.

„Nu a fost semnalat niciun efect indezirabil în afara celor descrise de fabricant în prospect", au precizat autorităţile sanitare din Bulgaria.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Campania continuă pentru moment cu celelalte două vaccinuri disponibile, Pfizer-BioNTech şi Moderna, au adăugat autorităţile, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Martie 2021 - 03 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.