Pandemia de COVID-19 a avut un impact negativ asupra tratamentului cancerelor la copiii din întreaga lume, în special în ţările mai puţin bogate, prin scăderea diagnosticărilor şi chiar întreruperea tratamentelor, potrivit unui studiu publicat joi

„Rezultatele noastre sugerează că pandemia de COVID-19 a avut un impact mai mare asupra îngrijirilor medicale destinate cancerului pediatric la nivel global decât sugeraseră studiile axate pe o singură regiune”, a declarat Daniel Moreira, unul dintre autorii acestui studiu publicat în revista „The Lancet Child and Adolescent Health”.

„Centrele din ţările cu venituri mici şi medii au fost extrem de afectate”, a mai spus dr. Moreira, care lucrează la St Jude Children's Research Hospital, o instituţie americană specializată în boli pediatrice.

Autorii acestui studiu au intervievat 311 profesionişti din domeniul sănătăţii care lucrează în 213 unităţi din 79 de ţări (majoritatea spitalelor aflate în ţări cu venituri mici şi medii).

Potrivit studiului, mai mult de trei sferturi (78%) din spitalele chestionate între iunie şi august 2020 au declarat că îngrijirile medicale destinate cancerului pediatric au fost afectate de pandemie.

Retail jobs

Aproape jumătate (43%) au diagnosticat mai puţine noi cancere decât se aşteptau (sugerând că nu a fost pus un diagnostic în multe cazuri), iar o treime (34%) au observat o creştere a numărului de pacienţi care au abandonat tratamentul.

Studiul a arătat că 7% dintre aceste spitale, în majoritate în ţările sărace, şi-au închis complet departamentele de cancer pediatric la un moment dat sau altul, cu o durată medie de zece zile.

Numeroase alte studii au arătat că pandemia de COVID-19 a afectat gestionarea unei multitudini de boli în întreaga lume.

Cu toate acestea, acest studiu concluzionează că spitalele au fost deseori capabile să se adapteze la pandemie, de exemplu prin stabilirea de noi proceduri pentru serviciile considerate esenţiale sau pentru comunicarea cu pacienţii şi familiile acestora, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Cele mai bune jucării pe care fiecare copil ar trebui să le aibă
Cele mai bune jucării pe care...

Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Martie 2021 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.