Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene discută vineri, în a doua zi a summitului lor prin videoconferinţă, pe teme de apărare şi securitate.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat videoconferinţei pentru o discuţie cu privire la cooperarea între UE şi Alianţă.

„Eforturile UE merg mână în mână cu eforturile militare pe continent”, a afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii.

„Pentru NATO, misiunea principală în această pandemie a fost să se asigure că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză de securitate, pentru că ameninţările cu care ne confruntam înaintea pandemiei sunt încă aici - prezente: acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale de terorism, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice”, a explicat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adoptat un ton similar, afirmând că „parteneriatele puternice au nevoie de parteneri puternici”.

Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape - strâns în probleme de apărare şi securitate în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare.

Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite par să fie în retragere, iar China şi Rusia devin tot mai asertive.

Potrivit unui comunicat al Consiliului European, liderii UE vor avea o dezbatere strategică cu privire la securitatea şi politica de apărare europeană. Ei urmează să discute, de asemenea, despre căile de creştere a rezilienţei la atacuri cibernetice şi ameninţări hibride, precum şi despre relaţiile Uniunii cu vecinii din sud, informează Agerpres.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Februarie 2021 - 12 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.