Compania americană de biotehnologie Moderna a anunţat miercuri că o versiune modificată a vaccinului său, dezvoltată în mod special împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus, este pregătită să fie testată pe oameni în cadrul unor studii clinice.

"Moderna a a trimis dozele cu vaccinul său candidat, creat special împotriva variantei identificate prima dată în Africa de Sud, către National Institutes of Health (NIH), pentru un studiu clinic", au precizat reprezentanţii companiei într-un comunicat.

Varianta sud-africană este considerată de oamenii de ştiinţă drept una dintre cele mai îngrijorătoare, întrucât a arătat că poate să contracareze, parţial, mecanismele imunitare de apărare dezvoltate după infectarea cu tulpina originală sau după injectarea unui vaccin.

În ianuarie, Moderna a anunţat că a observat o reducere a eficacităţii vaccinului său împotriva acelei variante, deşi nivelul de eficacitate a rămas ridicat. Compania americană a decis atunci să înceapă să dezvolte o nouă formulă a vaccinului.

Totodată, Moderna a anunţat că şi-a crescut previziunile referitoare la producţia sa de doze pentru anul 2021 - de la 600 de milioane de doze la 700 de milioane de doze.

Compania a precizat, de asemenea, că a făcut investiţii pentru a putea să producă 1,4 miliarde de doze în 2022. Până acum, Moderna a livrat circa 60 de milioane de doze, dintre care 55 de milioane de doze în Statele Unite.

Firma americană are în vedere mai multe opţiuni pentru a consolida protecţia imunitară a vaccinului său: folosirea unei noi formule (denumită mRNA-1273.351) pentru o doză suplimentară după vaccinul iniţial; o doză unică ce combină noua formulă cu vaccinul iniţial; o a treia doză a vaccinului iniţial. O altă strategie ar fi aceea de a utiliza, ca primă doză, vaccinul modificat sau combinarea vaccinului modificat cu cel iniţial.

"În lupta noastră împotriva COVID-19, trebuie să fim vigilenţi şi pro-activi în ceea ce priveşte subiectul noilor variante ale SARS-CoV-2 care apar", a declarat Stephane Bancel, CEO-ul companiei Moderna, citat în acelaşi comunicat.

Citeste si:
Vaccinul împotriva Omicron pentru copii produs de Moderna a fost...
Vaccinul împotriva Omicron...

"Moderna se angajează să facă oricâte modificări ale vaccinului nostru vor fi necesare, până când pandemia va fi sub control", a continuat el.

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a anunţat luni că producătorii de vaccinuri nu vor trebui să organizeze noi studii clinice îndelungate pentru versiunile modificate ale vaccinurilor lor care sunt deja autorizate, ci doar teste mai puţin extinse, fapt care ar trebui să accelereze considerabil punerea lor pe piaţă, în cazul obţinerii unor rezultate concludente.

Este ceea ce se întâmplă deja, de exemplu, cu versiunile modificate ale vaccinurilor dezvoltate împotriva gripei în fiecare an, informează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.