Două jurnaliste ale postului TV de ştiri Belsat cu sediul în Polonia au fost condamnate joi la doi ani de închisoare, după ce au fost arestate de autorităţi pentru că au filmat live protestele împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Katerina Andreeva, 27 de ani, şi Daria Şulţova, 23 de ani, se aflau în noiembrie în arest într-un apartament, de unde au filmat protestele ce aveau loc după ce un protestatar fusese ucis cu câteva zile mai devreme.

Ambele femei au pledat "nevinovat", după ce au fost acuzate că, prin filmările lor, au orchestrat demonstraţiile. În calitate de dovezi materiale ale acuzaţiei, procurorul a prezentat o cameră de filmat, un microfon, telefoane mobile, stickuri de memorie şi veste antiglonţ.

Peste 33.000 de oameni au fost arestaţi în urma reprimării violente a protestelor împotriva regimului Lukaşenko, care au izbucni după alegerile contestate din august anul trecut, pe care oponenţii săi le consideră fraudate. Aleksandr Lukaşenko este la putere în Belarus din 1994.

Reprimarea protestelor a determinat ţările din Occident să impună noi sancţiuni împotriva regimului de la Minsk. Lukaşenko a refuzat să cedeze, cerând sprijinul Moscovei, care vede în Belarus o zonă-tampon împotriva UE şi NATO, menționează Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 18 Februarie 2021 - 11 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.