Trufa albă de Italia, o varietate foarte apreciată şi foarte scumpă, va putea fi de acum înainte produsă şi în Franţa graţie unei premiere mondiale: dezvoltarea controlată, în plantaţie, a acestei ciuperci, care, până în prezent, era recoltată aproape exclusiv din natură.

Câteva astfel de ciuperci, extrem de apreciate în gastronomia de lux, au fost recoltate în ultimii doi ani pe o plantaţie din sud-vestul Franţei, unde au fost plantaţi arbori micorizaţi, purtători pe rădăcinile lor de micelii ale ciupercii Tuber magnatum - Trufa albă de Italia.

„Este pentru prima dată când trufe Tuber magnatum sunt recoltate într-o plantaţie şi în afara arealului de repartizare geografică pentru această varietate", a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă online, Bruno Robin, preşedintele Pepinieres Robin, o pepinieră aflată la originea acestei inovaţii, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetări pentru Agricultură, Alimentaţie şi Mediu (INRAE) din Franţa.

Până în prezent, producţia franceză de trufe se limita la două varietăţi principale: trufa neagră, produsă majoritar în sistem de plantaţie, şi trufa de Burgundia.

Retail jobs

Trufa albă, care este de până la cinci ori mai scumpă, se găseşte majoritar în Italia şi în Europa Centrală, dar, spre deosebire de trufa neagră, aproape că nu este deloc recoltată în sistem de plantaţie, un detaliu care contribuie la raritatea sa excepţională.

Un studiu publicat marţi în revista Mycorrhiza "demonstrează că obţinerea de trufe albe prin cultură este posibilă", a rezumat Claude Murat, director de cercetare în cadrul INRAE.

„Pentru noi este o mare descoperire", a declarat în aceeaşi conferinţă de presă Michel Tournayre, preşedintele Federaţiei franceze a cultivatorilor de trufe. „Ne oferă perspective mai importante pentru dezvoltarea truficulturii în Franţa", a adăugat el.

Fără garanţia reuşitei, administratorii Pepinierele Robin vindeau încă din 2008 arbori micorizaţi cu trufa albă de Italia, cunoscută şi sub denumiri precum „trufa albă de Piemont", „trufa albă de Alba" şi "trufa magnaţilor". Unii dintre acei arbori s-au aflat la originea descoperirii ce a fost anunţată marţi.

Citeste si:
Copil român uitat într-o parcare din Ungaria când ce se întorcea...
Un copil român a fost uitat...

Reuşita acestei micorizaţii, mult mai dificil de realizat decât în cazul trufei negre, permite cultivatorilor, potrivit promotorilor ei, să producă de acum înainte trufe albe de Italia şi în Franţa, într-o manieră controlată, la fel ca pentru oricare altă cultură.

Administratorii Pepinierelor Robin speră să vândă în acest an "câteva mii" de astfel de puieţi de arbori, care vor putea, peste câţiva ani, să producă trufe albe.

Trufele albe se vând în prezent cu preţuri cuprinse între 1.500 şi 5.000 de euro per kilogram, spre deosebire de preţul trufei negre, care variază între 500 şi 1.000 de euro per kilogram, potrivit Federaţiei franceze a cultivatorilor de trufe. Franţa produce aproximativ 30 de tone de trufe pe an, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Lorena Martin
 Lorena Marin este redactor de beauty și skincare. Ea s-a alăturat echipei 9AM de când se află pe băncile facultății. Tot atunci a început să colaboreze și cu publicația Kudica.ro. Tânăra este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, licențiată în publicitate, autoare a lucrării de diplomă „Particularități ale publicității make-up-ului contemporan”.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Februarie 2021 - 08 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.