Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat miercuri dorinţa guvernului de a redeschide muzeele în zonele ţării cel mai puţin afectate de epidemia de COVID-19, dar şi de a prelungi starea de urgenţă până pe 30 aprilie.

„Muzeele, locuri simbolice ale culturii ţării, se vor redeschide în zonele galbene”, a declarat ministrul parlamentarilor, ilustrând noile măsuri de luptă împotriva epidemiei de COVID-19, care a făcut circa 80.000 de morţi până acum în Italia. Aceste măsuri vor intra în vigoare începând cu data de 16 ianuarie.

Cele 20 de regiuni ale Italiei sunt în prezent împărţite în trei tipuri de zone, galbene, portocalii şi roşii, în funcţie de gravitatea situaţiei epidemiologice locale, în fiecare săptămână situaţia fiind revizuită de către o comisie ştiinţifică.

Speranza a anunţat, de asemenea, dorinţa guvernului de a prelungi până la 30 aprilie starea de urgenţă din cauza epidemiei.

Starea de urgenţă din Italia serveşte în esenţă la facilitarea şi accelerarea luării deciziilor şi măsurilor destinate combaterii efectelor unui cutremur, unor inundaţii sau altor dezastre - în acest caz, epidemia de COVID-19.

„În această săptămână există o agravare generalizată a situaţiei epidemiologice din Italia, numărul pacienţilor aflaţi în terapie intensivă fiind în creştere (...). Să nu ne amăgim, epidemia se află într-o fază de expansiune”, a subliniat ministrul.

„Există 12 zone cu risc ridicat care ar trebui clasificate drept zone portocalii”, a adăugat Speranza.

Noul decret pe care guvernul urmează să îl adopte prevede menţinerea interdicţiei de călătorie între două regiuni, chiar dacă ambele sunt „galbene”, deci cu un risc redus, cu excepţia motivelor legate de muncă sau de sănătate.

Barurile nu vor mai putea vinde mâncare în regim de take-away după ora locală 18:00 (17:00 GMT), în timp ce restaurantele nu vor fi afectate de această măsură.

Ministrul nu a specificat toate măsurile pe care guvernul intenţionează să le ia, însă, potrivit relatărilor din mass-media, interdicţia de circulaţie între orele locale 22:00 şi 05:00 va rămâne în vigoare.

Citeste si:
Românii din Italia vor să fie recunoscuți oficial drept minoritate...
Românii din Italia vor să fie...

Speranza a precizat totodată că guvernul are în vedere crearea unei 'zone albe' unde magazinele, cinematografele, teatrele sau sălile de dans şi sport să fie deschise şi unde să nu fie impuse alte restricţii în afară de purtarea măştilor şi distanţarea socială, potrivit Agerpres.

În prezent, nicio regiune italiană nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi clasificată drept zonă albă, şi anume să aibă mai puţin de 50 de infecţii la 100.000 de locuitori.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Ianuarie 2021 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.