Guvernul de la Varșovia a decis blocarea conturilor de pe rețelele de socializare ale președintelui american în funcție, Donald Trump, și au anunțat că pregătesc o lege pentru a face ilegală o astfel de măsură în Polonia.

„Algoritmii sau proprietarii giganților corporate nu ar trebui să decidă care perspective sunt corecte și care sunt greșite. Nu poate să existe acord pentru cenzură”, a scris premierul polonez, Mateusz Morawiecki, pe Facebook, la începutul acestei săptămâni.

Morawiecki a comparat dictatura din Polonia de dinainte de 1989 cu felul în care s-a luat decizia de către rețelele sociale pentru eliminarea lui Donald Trump de pe aceste platforme.

„Cenzurarea liberei exprimări, care este de domeniul regimurilor autoritare și totalitare, se întoarce acum într-o nouă formă – un mecanism comercial pentru lupta împotriva celor care gândesc diferit”, a mai scris el.

Sebastian Kaleta, secretar de stat la ministerul polonez al Justiției, a declarat că decizia Facebook de a elimina contul lui Trump este „ipocrită, motivată politic și reprezintă cenzură”. El a mai afirmat că draftul de lege pregătit de minister va face ca ștergerea de postări de către rețelele sociale să devină ilegală.

Citeste si:
Lucian Mîndruţă: Ruşii sunt în spate, cei care pleacă sunt „slabi...
Lucian Mîndruţă: Ruşii sunt...

În ultimii ani, Facebook a blocat mai mult conținut publicat de organizații sau politicieni de extremă dreapta din Polonia. Parlamentarul Janusz Korwin-Mikke, cu 780.000 de urmăritori, a fost blocat în noiembrie de platformă, care a motivat că acesta a încălcat în mod repetat standardele sale de conținut. Korwin-Mikke a acuzat Facebook că este condus de „fasciști și bolșevici”.

Conform prevederilor noii legi, utilizatorii de rețele sociale vor putea să ceară în instanță republicarea conținutului lor pe platformă, dacă consideră că acesta nu încalcă legile poloneze. În aceste cazuri, instanțele trebuie să dea verdictul pe parcursul a 7 zile, iar procedura s-ar desfășura 100% electronic, menționează digi24.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.