Aproape o treime dintre recifele de corali din Taiwan sunt pe cale de dispariţie din cauza fenomenului de albire provocat de încălzirea globală, a anunţat miercuri o reţea de asociaţii care monitorizează starea de sănătate a ecosistemelor marine din regiunea insulei

Un studiu amplu realizat anul trecut în 62 de zone de Reţeaua de observare a albirii coralilor din Taiwan (TCBON) a constatat că insula nu a cunoscut niciodată o criză atât de gravă.

Jumătate dintre recifele din Taiwan au fost afectate de albire, iar în cazul a 31% impactul este atât de grav, încât coralii sunt pe cale de dispariţie.

"Este ca şi cum coralii ar fi gătiţi", a explicat pentru AFP Kuo Chao-yang de la Centrul de Cercetare a Biodiversităţii din cadrul Academiei Sinica.

Recifele de corali acoperă mai puţin de 1% din solul marin, însă oferă adăpost şi hrană pentru un sfert din speciile marine.

Fenomenul de albire se produce atunci când coralii, perturbaţi de creşterea temperaturii apelor, expulzează algele microscopice cu care trăiesc în simbioză, denumite zooxante. Ele furnizează coralilor hrana de care au nevoie, dar şi culoarea scheletului din calcar al acestora. Dacă zooxantelele nu revin în ţesutul coralian, coralul moare.

Retail jobs

Recifele se pot recupera dacă apa se răceşte, însă pot muri dacă fenomenul persistă.

Numărul mic al taifunurilor de anul trecut, care de obicei aduc ape mai reci în această zonă, a contribuit la albire, a precizat Kuo.

Majoritatea apelor studiate vara trecută au cunoscut o temperatură medie de peste 30 de grade timp de trei luni. Cea mai afectată zonă este Insula Lamay (Liuqiu), în sud-vest, unde 55% dintre corali au suferit un fenomen sever de albire.

Un alt semnal de alarmă este reprezentat de albirea coralilor din zona Yehliu, în nord-estul insulei, unde apele sunt mai reci. Este pentru prima dată după anul 1998 când fenomenul este observat în această regiune.

„Recifele de corali sunt pădurea tropicală a oceanelor. Un recif de corali fără corali este ca o pădure fără copaci. Vieţuitoarele care locuiesc acolo sunt nevoite să plece pentru că rămân fără adăpost sau hrană", a menţionat Kuo, potrivit Agerpres.

Citeste si:
Taiwanul, aceeași soartă ca Afganistanul? „China vrea să imite...
Taiwanul, aceeași soartă ca...

Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2021 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.