Echipele de intervenţie norvegiene căutau joi 10 persoane date dispărute, printre care şi copii, după o alunecare de teren produsă în ziua precedentă într-o localitate situată la nord de Oslo, care a dus la rănirea a 10 rezidenţi

„Este important pentru mine să precizez că suntem în căutarea supravieţuitorilor”, a spus, cu prilejul unei conferinţe de presă, responsabilul operaţiunii de salvare, Roger Pettersen, fără să dezvăluie identitatea celor daţi dispăruţi.

În timpul nopţii, căutările efectuate la locul producerii incidentului cu ajutorul unei brigăzi canine nu au dat niciun rezultat, iar solul este în continuare instabil după prăbuşirea a două locuinţe.

„Acum s-a făcut ziuă, iar lumina ne va ajuta în acţiunile noastre şi vom avea o vizibilitate mai bună”, a precizat poliţistul.

Autorităţile au cerut populaţiei să renunţe la tradiţionalele focuri de artificii din noaptea de Anul Nou pentru a nu perturba operaţiunile de căutare aeriană.

Miercuri, circa o mie de persoane au fost evacuate din locuinţe în urma acestei alunecări de teren produsă în localitatea Ask, din municipalitatea Gjerdrum, un oraş cu 5.000 de locuitori situat la nord-est de capitala norvegiană. Se vor putea întoarce la casele lor abia după ce zona va fi securizată.

Potrivit Direcţiei norvegiene a apelor şi energiei (NVE), alunecarea de teren a cuprins un teren cu o lăţime de 300 de metri şi o lungime de 700, iar solul este în continuare instabil.

În imaginile video se vede cm un versant al unui deal s-a prăbuşit, lăsând în urma sa case zdrobite şi îngropate în terenul noroios şi negru.

Solul unde s-a produs alunecarea de teren are o compoziţie argiloasă, specifică pentru Norvegia şi Suedia, care poate deveni fluidă prăbuşindu-se cu rapiditate.

Zece persoane au fost rănite, una dintre acestea, în stare gravă, fiind transportată la Oslo.

Sosită la faţa locului, prim-ministrul Erna Solberg a subliniat că această alunecare de teren este „una dintre cele mai mari'” petrecute vreodată în ţara sa, scrie Agerpres.


Despre autor:


Ultima actualizare: 31 Decembrie 2020 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.