Senatul argentinian a votat miercuri dimineaţă, după o dezbatere de 12 ore, o lege prin care avortul este legal până în a 14-a săptămână de sarcină.

Legea este una revoluţionară pentru America Latină, regiunea unde există unele dintre cele mai restrictive reguli privind avortul.

Ea fusese deja aprobată de Camera Deputaţilor, iar Senatul era for decizional. Senatorii au aprobat-o cu 38 de voturi „pentru”, 29 de voturi „împotrivă” şi o abţinere. Dacă în 2018 ei au votat, la limită, respingerea ei, acum legea a fost susţinută de Guvern.

„Este o zi a speranţei, vom începe dezbaterea unui proiect care va preveni multe decese nedrepte”, a spus senatoarea Norma Durango înainte de plen.

Biserica Catolică, care are o mare influenţă în ţările din America Latină, se opune acestei schimbări. Ea a cerut senatorilor să respingă legea.

Citeste si:
Un lider PNL îl atacă pe Voiculescu: Îi cere lui Berbeceanu să...
Lider PNL, atac la adresa lui...

Cu câteva ore înainte de dezbatere, Papa Francisc - care este argentinian - a scris pe Twitter: „Fiecare proscris este un copil al lui Dumnezeu”.

Acum, în Argentina, femeile care decid să întrerupă sarcini o vor putea face legal, sigur şi gratuit în sistemul de sănătate.

Legea care era în vigoare fusese adoptată în 1921, iar avortul era considerat un delict cu excepţia cazurilor în care sarcina era rezultatul unui viol sau dacă punea în pericol viaţa mamei. În 2018, 38 de femei au murit din cauza complicaţiilor survenite în urma unor proceduri nesigure de întrerupere a sarcinilor. Aproximativ 39.000 de femei au necesitat spitalizare din aceeaşi cauză.

Miercuri, pe străzile capitalei Buenos Aires, numeroase femei au ieşit pentru a sărbători, informează adevarul.ro.

Citeste si:
Polonia anunță o lege care va interzice blocarea conturilor sau a...
Polonia pregătește o lege...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.