Uniunea Europeană analizează o nouă propunere a Marii Britanii privind drepturile de pescuit, în condiţiile în care premierul britanic Boris Johnson încearcă să încheie un acord comercial în ceasul al 11-lea

Potrivit ultimei propuneri, Marea Britanie este dispusă să permită bărcilor din UE să păstreze două treimi din captura de peşte. Săptămâna trecută, Regatul Unit insista ca UE să accepte să păstreze 60% din captură.

În ultimele zile, UE a oferit o reducere de 25% a capturii, pe parcursul unei perioade de tranziţie de şase ani, o propunere care deranjează profund Franţa şi care a provocat indignare în industria piscicolă a blocului comunitar, potrivit publicaţiei Financial Times.

Luni, Ministrul francez adjunct pentru Afaceri Europene, Clement Beaune, a spus că rămân piedici majore legate de pescuit, în negocierile pentru Brexit, şi că propunerile britanice sunt inacceptabile pentru Franţa.

Guvernul francez a anunţat mai devreme că îşi păstrează ”liniile roşii” când vine vorba despre drepturile de pescuit ale UE în apele britanice.

Citeste si:
Marea Britanie va ajuta alte țări să identifice noile variante ale...
Marea Britanie va ajuta alte...

Johnson a declarat, luni, că există încă probleme în negocierile comerciale şi că Marea Britanie va prospera fără un acord.

Marea Britanie a arătat că există blocaje legate de două probleme, condiţiile echitabile de afaceri şi pescuitul, şi a afirmat în mod repetat că UE trebuie să facă un compromis sau nu va exista un acord.

Eşecul unui acord referitor la comerţul cu bunuri va provoca unde de şoc pe pieţele financiare, va afecta economiile europene, va aglomera graniţele şi va perturba lanţurile de aprovizionare.

Dacă Johnson nu va încheia un acord comercial cu UE în următoarele 10 zile, Marea Britanie va ieşi oricum din Uniune pe 31 decembrie, la ora 23:00 GMT, potrivit g4media.ro.

Citeste si:
UE a încheiat un acord cu Pfizer/BioNTech. Numărul de doze...
UE a încheiat un nou acord cu...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.