Mai multe persoane au protestat la Varşovia în cursul nopţii de joi spre vineri faţă de interdicţia aproape totală a avorturilor impusă în Polonia în urma unei decizii a Tribunalului Constituţional.

Joi, Tribunalul Constituţional a decis că practicarea avorturilor din cauza unor malformaţii ale fetusului este ilegală conform Constituţiei. Malformaţiile congenitale au reprezentat motivul pentru aproape toate avorturile legale realizate anul trecut în Polonia.

În urma deciziei, avortul va fi legal în Polonia numai dacă sarcina reprezintă o ameninţare la adresa sănătăţii sau a vieţii mamei sau atunci când este rezultatul unui act interzis precum violul sau incestul.

Decizia este o schimbare majoră în Polonia, pentru că anulează compromisul privind avortul din Polonia, o lege din 1993 care nu a trecut prin mari schimbări în ultimii peste 20 de ani.

Mai multe persoane din Varşovia nu au ţinut cont de interdicţia legată de coronavirus privind adunările publice de peste 10 persoane şi au început să protesteze joi seară în fruntea Curţii Constituţionale. Protestatarii au mărşăluit prin faţa sediului partidului conservator de guvernare Lege şi Justiţie (PiS). Poliţia le-a blocat ulterior drumul atunci când mulţimea a încercat să ajungă în faţa locuinţei liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, ceea ce a dus la ciocniri minore.

Citeste si:
Mașinile parcate pe trotuar vor fi ridicate. De când intră în...
Mașinile parcate pe trotuar...

Poliţia a reţinut 15 persoane după protestele din Varşovia. Proteste mai mici au avut de asemenea loc şi în alte oraşe poloneze, conform media locale. Multe organizaţii de apărare a drepturilor femeilor de a alege şi politicieni de opoziţie s-au pronunţat împotriva deciziei.

Deşi hotărârea de a interzice avorturile din cauza unor malformaţii ale fetusului a fost luată de Tribunalul Constituţional, multe persoane din afara partidului de guvernământ consideră că instanţa este o instituţie politizată aflată sub influenţa PiS, informează Agerpres.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.