Preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Ungariei a fost ales un maghiar originar din România. Zsolt András Varga, născut la Târgu Mureş, a fost ales în noua funcţie, luni, de către Parlamentul Ungariei, cu 135 de voturi pentru şi 26 împotrivă.

Noul preşedinte al Curţii Supreme, ales la propunerea şefului statului, pentru o perioadă de nouă ani, va prelua funcția de președinte a Curții Supreme de Justiție din 2 ianuarie 2021.

Consiliul Judiciar Naţional, organ independent format din judecători, a respins candidatura lui Varga, considerând că în ciuda meritelor academice, acesta nu are experienţă în domeniul judecătoresc. Avizul a fost unul consultativ şi nu a influenţat prea mult alegerea lui Varga.

András Zsolt Varga este licenţiat în Drept la Universitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta (1995), unde şi-a susținut şi doctoratul, apoi a susţinut teza de abilitate la Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din capitala Ungariei. A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituţia comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România), unde a devenit şeful instituţiei.

De două ori a ocupat funcţia de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneţia. Începând din 2012 este şi profesor universitar, iar din septembrie 2014 este judecător al Curţii Constituţionale din Ungaria.

Citeste si:
Lady Gaga şi Jennifer Lopez vor concerta la ceremonia de inaugurare...
Lady Gaga şi Jennifer Lopez...

De asemenea, între anii 2017 şi 2019 a fost vicepreşedinte al subcomisiei de drept internaţional a Comisiei de la Veneţia, iar ulterior a devenit vicepreşedinte al subcomisiei Curţii Constituţionale din Ungaria, precizează antena3.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.