Marile companii aviatice din SUA au de suferit după izbucnirea pandemiei de coronavirus, fiind nevoite să concedieze mii de angajați deoarece economia acestora este din ce în ce mai slabă și nu au destule venituri pentru a-și acoperi cheltuielile.

Două companii aeriene americane au anunțat concedieri începând de la 1 octombrie pentru zeci de mii de angajați; prima companie care a comunicat informația, miercuri, a fost American Airlines, care concediază 19.000 de angajați, la scurt timp după aceea, și United Airlines a informat că va concedia 13.400 de angajați.

Angajații sunt neliniștiți și prevăd un viitor instabil și neliniștitor, inclusiv în ceea ce privește asistența sanitară.

Decizia companiilor aeriene a fost luată după lipsa unui acord în Congres, între republicani și democrați, de a oferi ajutor suplimentar sectorului aviatic. Este vorba de 25 de miliarde de dolari. Atât American Airlines, cât și United Airlines au asigurat angajații că s-ar putea răzgândi în cazul unei soluții politice.

Încă din iunie, IATA estimase pierderi la nivel global pentru companiile aeriene în valoare de 84 miliarde de dolari în 2020 și de 15 miliarde de dolari în 2021.

Citeste si:
Pentru ce țări se impune carantină la intrare în România
Lista țărilor din zona...

Air Transport Action Group (ATAG), o coaliție de organizații din industria aeronauticii cu sediul la Geneva, a publicat miercuri un raport potrivit căruia 46 de milioane de locuri de muncă din aviație sau care se învârt în jurul sectorului aviației (mai mult de jumătate din cele 88 de milioane de locuri de muncă susținute), ar putea fi pierdute cel puțin temporar din cauza pandemiei. Conform raportului, este vorba despre „posturi deosebit de calificate în aviație, locuri de muncă în turism afectate de lipsa călătoriilor aeriene și ocuparea forței de muncă de-a lungul lanțului de aprovizionare în sectorul construcțiilor, serviciilor alimentare, serviciilor profesionale și tot ceea ce este necesar pentru a gestiona un sistem global de transport”.

Mulți prevăd că călătoriile cu avionul nu vor reveni la nivelurile de anul trecut până în 2024.

„Industria companiilor aeriene s-ar putea reduce la jumătate pentru a supraviețui”, spune președintele United Airlines.

Conform raportului, care se bazează pe o analiză realizată de Oxford Economics, pierderile de locuri de muncă la companiile aeriene, aeroporturi și companii aerospațiale civile s-ar putea ridica la 4,8 milioane până la începutul anului viitor, o reducere cu 43% din ocuparea forței de muncă față de nivelurile de dinaintea pandemiei, informează g4media.ro.

Citeste si:
Cum să protejezi afacerea în perioadele de criză: 4 soluții care te...
Cum să îți protejezi afacerea...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.