Experții în faună sălbatică din New Mexico au anunţat că păsările din regiune mor în număr alarmant, posibil „sute de mii”, după ce numeroşi rezidenţi au semnalat prezenţa trupurilor în diferite locuri.

Martha Desmond, profesor la New Mexico State University, a declarat: „Pare să fie fără precedent şi un număr foarte mare”.

Într-o înregistrare video publicată de Las Cruces Sun News, jurnalistul Austin Fisher arată un grup de zeci de păsări moarte pe care l-a descoperit în timp ce făcea o drumeţie pe 13 septembrie în districtul Rio Arriba din nordul statului: „Pot spune că ar putea fi cu uşurinţă sute de mii de păsări”, a spus el.

Astfel de semnalări au venit din toate părţile statului.

Mai multe agenţii investighează, inclusiv Bureau of Land Management şi White Sands Missile Range, unitate militară din zonă.

„Pe raza de tragere a rachetelor putea găsi într-o săptămână mai puţin de jumătate de duzină de păsări. În ultima săptămână am avut câteva sute, aşa că asta chiar ne-a atras atenţia”, a spus Trish Butler, biolog al poligonului.

Cercetătorilor nu le este clar din ce cauză mor păsările, iar Desmond spune că este posibil ca asta să se întâmple din cauza unui front de aer rece care a lovit New Mexico săptămâna trecută sau din cauza secetei recente, dar şi că decesul poate fi legat de incendiile din Vest.

Desmond a declarat că decesele ar putea fi legate de incendiile de vegetație din Vest: „Este posibil ca plămânii păsărilor să fie afectaţi. Este posibil să le fi forţat să migreze mai devreme”.

Oregon Department of Fish and Wildlife a scris pe Twitter că „nu sunt cunoscute multe lucruri despre impactul fumului şi a incendiilor asupra păsărilor”.

Oamenii de ştiinţă cer publicului să raporteze într-o bază de date dacă observă păsări moarte şi să le ducă spre a fi studiate, informează nbcnews.com


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Septembrie 2020 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.