Un fost jurnalist de stat, ce a devenit ulterior blogger anti-corupție, a primit o pedeapsă dură din partea autorităților chineze.

Chen Jieren a fost încarcerat la mijlocul lui 2018, duă ce a publocat două articole pe blogul personal, în care vorbea despre corupția oficialilor de partid din Hunan. Joi, un tribunal din provincie l-a condamnat pe jurnalist pentru că ”a căutat ceartă și a provocat probleme”, pentru extorcare, șantaj și mită. Acesta a primit 15 ani de închisoare.

Un grup pentru protecția drepturilor omului susține că e o încercare de ”a-l pedepsi pentru discursurile politice de pe WeChat și alte rețele sociale.”

Conform tribunalului, Chen ”a atacat și defăimat Partidul Comunist și guvernul”, deoarece a publicat ”informații false și speculații malițioase.”

China are cei mai mulți jurnaliști după gratii, conform Reporteri Fără Frontiere. Presa de stat este controlată, iar majoritatea știrilor externe sunt cenzurate cu ajutorul ”Marelui Firewall Chinezesc”, aparatul de cenzură și supraveghere online al autorităților.

Citeste si:
China lansează inițiativa de a stabili reguli globale de securitate...
China lansează inițiativa de...
Citeste si:
Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Coronavirus - cum se...

În martie, China a expulzat jurnaliști de la New York Times, Washington Post și Wall Street Journal, într-o mișcare fără precedent împotriva presei străine. Beijingul a afirmat că a făcut asta ca răspuns la restricțiile impusede Washington asupra modului în care media de stat chineză operează în SUA.

Deși cazul lui Chen nu are legătură cu epidemia de coronavirus, arestarea sa apare pe fondul momentului în care cenzorii preiau din nou controlul asupra mediei și internetului chinez, după criticile inițiale apărute cu privire la gestionarea situației din Wuhan.

Într-un comunicat de presă, ONG-ul Chinese Human Rights Defenders a declarat că ”pedeapsa lui Chen transmite un mesaj înfiorător comentatorilor independenți și jurnaliștilor cetățeni”, conform cnn.com.

Citeste si:
Directoarea unei școli din București, condamnată la 3 ani de...
Directoarea unei școli din...


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.